IOM je v letnem poročilu navedel, da se je število mednarodnih prebežnikov leta 2020 povečalo na 281 milijonov ali 3,6 odstotka svetovnega prebivalstva, kar je za devet milijonov oziroma 0,1 odstotne točke več kot leta 2019.

IOM je poudaril, da bi bilo lani še za dva milijona mednarodnih prebežnikov več, če ne bi bilo pandemije, zaradi katere je bilo prehajanje mej veliko bolj zapleteno.

Covid-19 je po ugotovitvah IOM-ja deloval kot "velik motilec" za migracije in mobilnost po vsem svetu. Samo v prvem letu pandemije so države uvedle približno 108.000 omejitev potovanj, medtem ko se je število letalskih potnikov po vsem svetu v primerjavi z 2019 zmanjšalo za 60 odstotkov, na 1,8 milijarde.

"Covid-19 je nedvomno spremenil svet in se dotaknil vseh vidikov migracij. Vsekakor je vplival na migracije in vsekakor je negativno vplival na mobilnost," je pred predstavitvijo poročila povedala avtorica poročila Marie McAuliffe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem ko se je rast mednarodnih migracij lani upočasnila, podatki ZN-a kažejo, da se je povečala razseljenost znotraj držav zaradi nesreč, konfliktov in nasilja. Približno 40,5 milijona ljudi je bilo prisiljenih v selitev znotraj države, kar je skoraj tretjina več kot leta 2019.

"Priča smo paradoksu, ki ga v človeški zgodovini še nismo videli. Medtem ko je covid-19 prizemljil milijarde ljudi, je bilo na desetine milijonov drugih razseljenih znotraj lastnih držav," je povedal generalni direktor IOM-ja Antonio Vitorino, še piše na spletni strani IOM-ja.