Hrvaška vlada prebežnike z njenega ozemlja vozi do meje z Madžarsko. Foto: Reuters
Hrvaška vlada prebežnike z njenega ozemlja vozi do meje z Madžarsko. Foto: Reuters
Zoran Milanović in Viktor Orban
Med Milanovićem in Orbanom je zavel hladen veter. Foto: EPA

Potem ko je Zoran Milanović označil Madžarsko za "slepo črevo Evrope" in za premierja Viktorja Orbana dejal, da "je bil nekoč dejaven komunist, nato pa liberalec - malo vsakega", je moral te izjave v petek na madžarskem zunanjem ministrstvu pojasnjevati hrvaški veleposlanik v Budimpešti.

Napetosti med sosedama so izbruhnile sredi septembra, ko je Madžarska z varnostno ograjo zaprla mejo s Srbijo in s tem tok prebežnikov preusmerila na Hrvaško, ki zdaj prebežnike vozi do madžarske meje, od tam pa jih oblasti v Budimpešti pripeljejo do meje z Avstrijo. Hkrati Madžarska postavlja ograjo tudi na meji s Hrvaško in naj bi tudi to mejo v kratkem zaprla.

Kot je hrvaški premier dejal v četrtek, postavljanje ograj med dvema članicama Evropske unije "ni normalno". Po njegovih besedah je postavitev ograje "enostavna" in njegova vlada bi to lahko storila v dveh tednih, vendar to ni Evropa, v kateri bi hoteli živeti.

Milanović je omenil tudi vlak, ki ga je Hrvaška z okoli tisoč prebežniki prejšnji mesec poslala na Madžarsko, a ga je ta zadržala in ga vrnila šele v četrtek, s čimer je po mnenju hrvaškega premierja "ukradla lastnino hrvaške železniške družbe", zaradi česar bo podjetje zahtevalo odškodnino.

Madžarska je bila že večkrat kritična do ravnanja Hrvaške v begunski krizi in je zagrozila, da ne bo podprla vstopa Hrvaške v schengensko območje.

Politične igre
Vse kaže, da v sporu med državama vlogo igra tudi politika, saj je Milanović namreč socialdemokrat, medtem ko je njegova politična nasprotnica, predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, v zelo dobrih odnosih s konservativno madžarsko vlado.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je v četrtek ocenila, da se je Madžarska vpletla v hrvaško predvolilno kampanjo, pri čemer se je Orbanova desna vlada seveda postavila na stran HDZ-ja.

Tudi nekateri madžarski mediji so ocenili, da Budimpešta podpira hrvaško desno opozicijo na bližnjih parlamentarnih volitvah. Ugiba se, da naj bi Budimpešta z zaprtjem meje počakala na izid novembrskih volitev na Hrvaškem.