Joseph Kabila bi se moral s položaja posloviti že 19. decembra lani, ko je razglasil prehodno vlado. Foto: Reuters
Joseph Kabila bi se moral s položaja posloviti že 19. decembra lani, ko je razglasil prehodno vlado. Foto: Reuters

Sobotni dogovor, pri katerem je kot posrednik sodelovala tudi Katoliška cerkev, je predsedniku Kabili sicer dovoljeno, da ostane na položaju do izvedbe volitev, ki so predvidene do konca letošnjega leta. Kabila bi se moral s položaja posloviti že 19. decembra lani, ko je razglasil prehodno vlado, a so volitve, ki so bile predvidene za november 2016, preložili.

Glavne opozicijske stranke tega niso sprejele in so preložitev volitev označile za Kabilov poskus, da ostane na položaju tudi po dveh mandatih, kar ustava sicer prepoveduje. V strahu, da bi se to zgodilo, so na ulice v preteklih mesecih odšli številni protestniki, demonstracije pa so večkrat prerasle v nasilje, ki je terjalo skupno več deset življenj.

Strah pred novimi nemiri
Na dogovor se je že odzvala visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini, ki je poudarila, da mora dovoljevati polno spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Mednarodni opazovalci se bojijo, da bi napetosti prerasle v nove izbruhe v tej srednjeafriški državi, kjer so razmere nestabilne vse od padca režima diktatorja Mobutuja Seseja Sekoja leta 1997. Številne oborožene skupine se od takrat bojujejo za oblast na vzhodu države, ki je bogat z rudami.