Od maka do opija in nato do heroina - ali pa zdravil. Foto: EPA
Od maka do opija in nato do heroina - ali pa zdravil. Foto: EPA
Uživanje opija
Zaradi Afganistana je v njegovi soseski odvisnost od heroina pereča težava. Foto: EPA

Nenavadna zamisel se je porodila v glavi zdravnika Zenišbeka Nazaralijeva, ki se bo na julijskih volitvah potegoval za predsedniški položaj, med rojaki pa je bolj znan po svoji kliniki za zasvojence v prestolnici Biškek, kjer te zdravi s pomočjo transa.

"To ni nora ideja. Hočemo pridelovati opij in naši cilji so humanitarni ... Moj cilj je pomagati ljudem," je dejal 48-letni Nazaralijev, ki bo svojo idejo uresničil, če bo zmagal na volitvah, za kar pa ima malo možnosti proti glavnemu favoritu in zdajšnjemu predsedniku Kurmanbeku Bakijevu.

Pridelava za medicinske namene
Opij je osnova za proizvodnjo heroina, vendar pa se ga uporablja tudi v farmacevtski industriji, predvsem za razvoj zdravil proti bolečinam, kot je na primer morfij. V večini držav je njegova pridelava prepovedana, toda v nekaterih, kot je Indija, ga pod strogim nadzorom pridelujejo za medicinske namene.

Za Nazaralijeva predstavlja opij zanimiv pridelek, ki bi lahko v obubožano državo privabil tuje vlagatelje iz farmacevtske industrije. "Lahko ga pridelujemo in ustvarimo lastno famacevtsko ter kozmetično industrijo," je prepričan o svoji ideji, ki bi po njegovih besedah pomagala tudi pri razvoju kmetijstva.

S svojo idejo v pretežno muslimanski državi je predsedniški kandidat požel nemalo razburjenja, saj je vprašanje mamil še vedno zelo pereče. Država leži na glavni tihotapski poti in v bližini Afganistana, ki je največji pridelovalec opija na svetu. Mnogi prav zato menijo, da bi lahko uresničitev te ideje povzročila destabilizacijo v nekdanji sovjetski republiki.

G. V.