Zajeti Američani - vohuni ali izgubljeni popotniki. Foto: EPA
Zajeti Američani - vohuni ali izgubljeni popotniki. Foto: EPA

Washington in družine zajetih 27-letnega Shanea Bauerja, 31-letne Sarah Shourd in 27-letnega Josha Fattala trdijo, da je trojica konec julija iz Iraka pomotoma zašla v Iran in da so obtožbe o vohunjenju "popolnoma neutemeljene".

Teheran trdi drugače. "V Iran so vstopili s sumljivimi nameni. Sodstvo jim bo sodilo," je napovedal iranski zunanji minister Manučer Motaki. V skladu z iranskim zakonom se vohunjenje lahko kaznuje s smrtjo.

Zapleta se ravno v času napetih odnosov med ZDA in Iranom zaradi spora o iranskem jedrskem programu. Washington je diplomatske odnose s Teheranom sicer pretrgal že leta 1979 po islamski revoluciji v Iranu.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je v pogovoru za ameriško televizijsko hišo ABC septembra izjavil, da bi izpustitev Američanov lahko povezali z izpustitvijo iranskih diplomatov, ki jih po njegovih besedah v Iraku zadržujejo ameriške enote. V začetku decembra je iransko zunanje ministrstvo sporočilo, da po njegovih ocenah v ZDA zadržujejo 11 Irancev, med njimi pogrešanega jedrskega znanstvenika in nekdanjega namestnika obrambnega ministra, ki je izginil leta 2007.