Al Megrahi kazen preživlja v Glasgowu. Foto: EPA
Al Megrahi kazen preživlja v Glasgowu. Foto: EPA

Tako je odločila Škotska revizijska komisija za kriminalna dejanja, ki proučuje nepravične sodbe. Dejali so, da so v primeru obsodbe libijskega obveščevalnega agenta Abdela Baset Al Megrahija našli šest morebitnih nepravilnosti, zato se mora njegov primer vrniti na prizivno sodišče.

Skoraj dve tretjini primerov, ki jih komisija vrne na vrhovno sodišče, se konča z ugoditvijo pritožbe, zato ima Al Megrahi precejšnje možnosti za uspeh. To bi po dveh desetletjih znova odprlo primer.

Libija, ki je družinam škotskih žrtev prav na temelju Al Megrahijeve krivde že izplačala več kot dve milijardi dolarjev odškodnine, se je že odzvala, da ima vrnitev primera na sodišče lahko le dobre posledice, saj vliva upanje na nedolžnost libijskega državljana.

Tragedija zahtevala 270 življenj
Al Megrahi je bil leta 2001 obsojen na dosmrtno ječo zaradi podtaknjene bombe na letalu boeing 747 ameriške družbe Pan Am, ki je eksplodirala na poti iz Londona v New York nad mestom Lockerbie 20. decembra leta 1988. Takrat je umrlo je 259 potnikov in 11 nedolžnih škotskih žrtev.

Libijec se je marca leta 2002 že pritožil, a so ga zavrnili.