Pistorius, ki prestaja petletno kazen, bo moral znova na sodišče. Tožilstvo je prepričano, da gre za umor in ne za nenaklepni uboj. Foto: Reuters
Pistorius, ki prestaja petletno kazen, bo moral znova na sodišče. Tožilstvo je prepričano, da gre za umor in ne za nenaklepni uboj. Foto: Reuters

Tožilstvo si namreč prizadeva, da bi bil Pistorius obsojen zaradi umora. Primer zdaj prevzema prizivno sodišče, ki bo odločalo, ali je sodnica Thokozile Masipa v primeru pravilno uporabila zakonodajo. V skladu z južnoafriškim sodnim sistemom mora namreč zeleno luč za obravnavo pritožbe dati sodnik, ki je odločal v primeru.

Thokozile Masipa je atleta spoznala za krivega nenaklepnega uboja in ne umora dekleta Reeve Steenkamp ter ga obsodila na pet let zapora, kazen pa prestaja v bolnišničnem oddelku zapora v Pretorii. Izrečena kazen mu omogoča pogojni izpust že po desetih mesecih.

Pistorius vztraja, da je bil prepričan, da gre za vlomilca
Paraolimpijec je priznal, da je na valentinovo lani streljal skozi zaprta vrata stranišča, v katerem je bila Steenkampova, a kot je trdil, je streljal, ker je bil prepričan, da je tam vlomilec.

Ključno vprašanje v primeru smrti Steenkampove je, ali je imel Pistorius namen ubijati ali pa je ravnal nepremišljeno in malomarno. Medtem ko je sodnica oktobra razsodila, da tega namena ni imel, je tožilstvo prepričano o nasprotnem in poudarja, da se mora vsakdo, ki strelja, zavedati možnosti, da nekoga ubije.

"Menimo, da bi moral biti spoznan za krivega umora in obsojen na najmanj 15 let zapora," je odločitev sodnice pospremil tiskovni predstavnik tožilstva Nathi Ncube.

Sodnica Masipa je danes pred odobritvijo pritožbe na obsodbo najprej zavrnila pritožbo tožilstva glede višine prisojene kazni. Če bo njena sodba na prizivnem sodišču padla, Pistoriusu v vsakem primeru grozi daljša kazen - za umor je zagroženih od 15 do 25 let zapora.

Po poročanju britanskega BBC je odločanje v pritožbi pričakovati prihodnje leto.