Valonski parlament je z veliko večino zavrnil sprejem Cete, kar belgijski vladi onemogoča podpis sporazuma. Foto: Reuters
Valonski parlament je z veliko večino zavrnil sprejem Cete, kar belgijski vladi onemogoča podpis sporazuma. Foto: Reuters
CETA protest
Protesti proti prostotrgovinskemu sporazumu EU-ja in Kanade so potekali tudi v Sloveniji. Vlada v Ljubljani sporazum sicer podpira. Foto: BoBo/Borut Živulović

Parlament francosko govoreče pokrajine je tako s 46 glasovi proti odobritvi sporazuma in 16 za preprečil belgijski vladi, ki sporazum podpira, da ga podpiše, poroča BBC. Ministri EU-ja za trgovino naj bi o Ceti odločali naslednji torek, če bodo sporazum odobrili, pa bi bil lahko skupaj s Kanado podpisan 27. oktobra. Ceto sicer podpira tako kanadska vlada kot vlade vseh 28 članic Unije.

Premier Valonije Paul Magnette je dejal, da je Kanada sicer prijateljska država, a da Ceta spodkopava standarde in daje korporacijam preveč moči, poroča Reuters. Poslanci in poslanke regionalnega parlamenta so med petkovo razpravo dejali, da bi sporazum škodoval lokalnim kmetom, znižal standarde na področju okolja in delavskih pravic, multinacionalnim korporacijam pa bi dal moč nad javnimi politikami.

Valonija Kuba Evrope?
Poslanka stranke premierja Charlesa Michela Virginie Defrang-Firket je valonski parlament posvarila, da bodo Valonijo "izolirali" in iz nje naredili "Kubo Evrope". Pred valonskim parlamentom je sporazum zavrnil tudi regionalni parlament v Bruslju. V obeh pokrajinah živi 4,5 milijona ljudi, kar je manj kot en odstotek od 507 milijonov evropskih državljanov in državljank, za katere bi veljal sporazum s Kanado.

Premier Michel ne more odobriti sporazuma brez podpore parlamentov, ki predstavljajo tri regije in tri jezikovne skupnosti. Članice EU-ja so se sicer že dogovorile, da bodo dele sporazuma uveljavile pred glasovanjem v vseh parlamentih članic.

Nasprotniki sporazuma se bojijo, da bo sprejetje Cete olajšalo sprejetje, kot menijo, še spornejšega sporazuma TTIP med EU-jem in ZDA, glede katerega pogajanja, ki so dolgo potekala stran od oči javnosti, še niso končana. Aktivisti proti Ceti opozarjajo, da bodo Ceta in podobni sporazumi ogrozili varnost delovnih mest in socialno državo, vse z namenom služenja interesom premožne elite.