Ladja Rizoni meri 186 metrov in je široka 25 metrov. Foto: Reuters
Ladja Rizoni meri 186 metrov in je široka 25 metrov. Foto: Reuters

"Pregled ladje, ki jo bo izvedla skupna inšpekcijska skupina, se bo začel v sredo zjutraj," je sporočilo turško obrambno ministrstvo.

V Carigradu deluje skupno središče za poveljevanje in nadzor, ki usklajuje izvoz ukrajinskega žita po Črnem morju. V središču sodelujejo predstavniki Ukrajine, Rusije, Turčije in Združenih narodov, ki bodo skupaj opravili inšpekcijo ladje, preden bo ta lahko nadaljevala svojo pot proti Libanonu.

Na ladji Razoni, ki pluje pod zastavo Sierre Leone, je 26.000 ton koruze. Gre za prvo pošiljko v okviru dogovora, ki sta ga julija v Carigradu ob posredovanju ZN-a in Turčije podpisali ukrajinska in ruska stran.

Ladja je danes ponoči plula vzdolž romunske obale, nato pa je ob dveh zjutraj po krajevnem času ugasnila samodejni identifikacijski sistem, zaradi česar njene poti ni bilo več mogoče spremljati prek spletne strani MarineTraffic. Za zdaj še ni jasno, zakaj je bil identifikacijski sistem izklopljen.

V ponedeljek so vse podpisnice sporazuma pozdravile izplutje ladje iz Odese. Gre za prvi korak k odpravi zapore ukrajinskih pristanišč, ki je še dodatno poglobila svetovno prehransko krizo, zaradi česar je uvoz hrane za nekatere najrevnejše države na svetu postal predrag.