V bombnem napadu na ciljni črti svetovno znanega bostonskega maratona so bili 15. aprila 2013 ubiti trije ljudje. Foto: Reuters
V bombnem napadu na ciljni črti svetovno znanega bostonskega maratona so bili 15. aprila 2013 ubiti trije ljudje. Foto: Reuters
Odvetnika Džoharja Carnajeva
Odvetnika Džoharja Carnajeva prihajata na zvezno sodišče v Bostonu, kjer proti zagroženi smrtni kazni protestira en sam človek z napisom "Smrtna kazen je umor". Foto: Reuters
Džohar Carnajev končno stopil pred sodnika

Z uvodnimi besedami se je končno začelo sojenje Džoharju Carnajevu, obtoženemu bombnega napada na bostonskem maratonu aprila 2013. Sojenje se je z izbiro porote dejansko začelo že pred dvema mesecema. Porota je zdaj ob veliki zamudi končno oblikovana.

"V srcu imela umor"
Tožilec William Weinreb je v uvodni besedi orisal podobo mladega moškega, ki so ga radikalizirali skrajni islamski ideali. Po njegovih besedah je Carnajev mislil, da si bo z napadom in pobojem Američanov priskrbel "mesto v raju" ter da bo ZDA odvrnil od preganjanja teroristov v tujini. Weinreb je še dejal, da se je Carnajev med maratonom izdajal za gledalca, a je "imel v srcu umor". "Bombo je nastavil ob vrsti otrok," je poudaril tožilec.

"Džohar nosi svoj del odgovornosti"
Obramba je izpostavila vlogo Džoharjevega starejšega brata Tamerlana pri napadu. Odvetnica Judy Clarke je zatrdila, da je Džohar sledil svojemu bratu. "Tamerlan je postal obseden z nasiljem radikalnega islama. Tamerlan Carnajev se je radikaliziral sam, Džohar mu je sledil," je dejala.

Obenem je priznala, da Džohar nosi svoj del odgovornosti za "nesmiseln, grozovit" napad. "Med sojenjem se ne bomo nikoli izogibali Džoharjevi odgovornosti v tem primeru," je Clarkova zatrdila porotnikom.

Tudi zaradi snega preložen pravi začetek sojenja
Sodnik George O'Toole, ki vodi sojenje, za katero vlada ogromno zanimanje javnosti, je uvodne besede napovedoval že za konec januarja, a proces izbire 12 porotnikov iz množice več kot 1.300 kandidatov se je zavlekel. Za dodatne zamude je poskrbelo ostro zimsko vreme s snežnimi neurji, ki je v preteklih tednih držalo v primežu vzhod ZDA.

Najhujši teroristični napad v ZDA po 11. 9.
Obramba je medtem znova poskušala doseči prestavitev sojenja iz Bostona, češ da Carnajev v tem mestu ne bo deležen poštene obravnave, a so bile njene zahteve kot že v preteklosti zavrnjene. Za najhujši teroristični napad v ZDA po napadih 11. septembra 2001, v katerem so bili ubiti trije ljudje, 264 je bilo ranjenih, 21-letniku grozi smrtna kazen.

Brat ubit med policijskim lovom
Džohar vztraja, da je nedolžen. Mladi bostonski bombaš je napad izvedel s starejšim bratom Tamerlanom, ki je bil pozneje v begu pred policijo ubit. Na cilju maratona sta čečenska brata, ki sta prišla v ZDA iz Dagestana, nastavila dve doma izdelani bombi. Nato sta se odpravila domov in normalno živela, dokler jima niso po nekaj dneh prišli na sled, nato pa se je začel vsesplošen lov na bombaša.

Džohar Carnajev končno stopil pred sodnika