Potem ko so med Pjongjangom in Washingtonom v zadnjih mesecih letele ostre besede, se obeta velik preobrat: voditelja bosta sedla za mizo. Foto: Reuters
Potem ko so med Pjongjangom in Washingtonom v zadnjih mesecih letele ostre besede, se obeta velik preobrat: voditelja bosta sedla za mizo. Foto: Reuters
Prvi mož Cie zatrjuje, da ima ameriška administracija "odprte oči," ko gre za Severno Korejo. Foto: Reuters

V pogovoru za Fox News je prvi mož ameriške obveščevalne službe dejal, da Trump "tega ne počne zaradi šova, temveč gre tja rešit težavo." Ob tem je dodal, da bi srečanje, katerega čas in kraj še nista določena, lahko prineslo "najboljši dogovor za svet."

Čeprav so številni svetovni voditelji pozdravili odločitev za srečanje voditeljev, pa nekateri kritiki svarijo, da bi se lahko državi, če pogovori ne bodo uspešni, znašli v še težjem položaju.

Tako Pompeo kot ameriški trgovinski minister Steve Munchin sta poudarila, da je ključni cilj pogovorov, da na korejskem polotoku ne bo več jedrskega orožja. Pompeo je ob tem dodal, da bodo ZDA še naprej izvajale vojaške vaje v regiji, do srečanja pa še vedno veljajo tudi gospodarske sankcije proti Pjongjangu.

Pjongjang molči
Severna Koreja se od četrtka, ko je svet obkrožila novica o srečanju, ni oglasila. "Glede vrha Severna Koreja-ZDA nismo prejeli nobenega uradnega odziva severnokorejskega režima," je sporočil tiskovni predstavnik južnokorejskega ministrstva za združitev.

Južna Koreja je odigrala ključno vlogo pri dogovarjanju za srečanje. O pripravljenosti severnokorejskega voditelja za srečanje je Trumpa obvestil južnokorejski svetovalec za državno varnost Chung Eui Yong, ki je bil pred nekaj dnevi v Severni Koreji. Ameriškemu predsedniku je v četrtek predal pismo severnokorejskega voditelja, v katerem je ta privolil v ustavitev jedrskega in raketnega programa in denuklearizacijo.

Južnokorejska svetovalca nadaljujeta diplomatska prizadevanja, in sicer bosta Peking in Tokio seznanila s prihajajočimi pogovori: Chung Eui Yong se bo srečal s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom, Suh Hoon, vodja obveščevalne agencije, pa je na poti v Tokio, kjer se bo srečal s premierjem Šinzom Abejem.

Po besedah Pompea ima ameriška administracija "odprte oči," ko gre za Severno Korejo. Kot pravi, je država privolila v pogajanja, ker so jo uvedene sankcije ekonomsko popolnoma izčrpale. "Nikoli prej nismo imeli Severne Koreje v položaju, v katerem bi bilo njeno gospodarstvo v tako tveganem položaju in njihovo vodstvo pod tako velikim pritiskom," je še dejal za Fox News.

Pomisleki pred pogajanji
Tako republikanci kot demokrati so pred srečanjem polni različnih pomislekov. Republikanski senator Cory Gardner je tako dejal, da želi "konkretne, preverljive korake proti denuklearizaciji," preden se srečata voditelja, drugi republikanski senator Jeff Flake pa je izrazil dvom, ali je denuklearizacija sploh izvedljiv cilj. Demokratska senatorka Elizabeth Warren je izrazila zaskrbljenost o tem, ali ameriško zunanje ministrstvo dovolj dobro pozna pjongjanške pogajalske metode. "Želim, da bi predsedniku uspelo, kajti če mu uspe, bo uspelo ZDA. Svet bo varnejši. Toda zelo me skrbi, da ga bodo prelisičili."