Kitajska na letalskih sejmih že razkazuje svoja nova napredna letala, kot so tudi za radarje slabo opazni lovci. Foto: EPA
Kitajska na letalskih sejmih že razkazuje svoja nova napredna letala, kot so tudi za radarje slabo opazni lovci. Foto: EPA

Brezpilotno letalo z imenom Oster meč so preizkusili v Čengduju v osrednjem delu Kitajske. Krstni polet je trajal okoli 20 minut. "Uspešen testni polet kaže, kako je država znova zmanjšala zaostanek za letalskimi silami zahodnih držav," je zapisal državni dnevnik China Daily.

Kitajska v zadnjih letih vlaga velike napore v posodobitev svoje vojske in vsako leto smo tako priča povečanju vojaškega proračuna, katerega natančen znesek sicer ostaja skrivnost. Vse to sproža preplah pri njenih sosedah in tudi pri ZDA na drugi strani Tihega oceana.

Kitajska lovi korak z najboljšimi
Glede na zadnje letalske mitinge in poročanje kitajskih medijev je Kitajska razvila različne vrste letal brez posadke in v vseh kategorijah, kjer prevladujejo ZDA. V zadnjih letih so pospešili tudi razvoj na radarjih slabo opaznih lovskih letal in predstavili lovca J-20 in J-31.

Septembra se je kitajsko brezpilotno letalo približalo spornim otokom v Vzhodnem kitajskem morju, kar je razjezilo Japonsko, ki si tudi lasti te otoke. Napovedala je, da bo sestrelila vsako brezpilotno letalo, ki se bo pojavilo v japonskem zračnem prostoru. Kitajsko obrambno ministrstvo je takrat opozorilo Tokio, da bodo vsak poskus sestrelitve letala sprejeli kot vojno napoved.

Hongkonški časopis South China morning post je ob krstnem poletu "Ostrega meča" zapisal, da je Kitajska z njim po ZDA, Veliki Britaniji, Franciji in Izraelu postala četrta država, ki je osvojila to tehnologijo.