Putin je pred kratkim potrdil, da se bo vnovič potegoval za predsedniški položaj. Foto: Reuters
Putin je pred kratkim potrdil, da se bo vnovič potegoval za predsedniški položaj. Foto: Reuters

Kljub sankcijam in izolaciji Moskve je 71-letni Putin prepričan o napredku Rusije.

Ruski predsednik je zatrdil, da ruska vojska napreduje na večini frontne črte v Ukrajini, ki se v zadnjem letu dni ruske agresije skorajda ni premaknila. Moskva pri tem ohranja enake cilje – denacifikacija, demilitarizacija in nevtralen status države, je ponovil Putin in dodal, da so to tudi pogoji za mir. "Mir bo, ko bomo dosegli svoje cilje," je poudaril.

Sorodna novica Kdo zares preprečuje mirovna pogajanja v ukrajinski vojni?

"Kar pa zadeva demilitarizacijo, če se Ukrajinci nočejo dogovoriti, potem smo prisiljeni poseči po drugih ukrepih, vključno z vojaškimi. Ali dosežemo dogovor in se strinjamo glede določenih parametrov, kot sta velikost in moč ukrajinske vojske, ali pa rešimo to s silo. Za to si bomo prizadevali," je dejal.

Zagotovil je, da za potrebe bojevanja v Ukrajini ne bo nove mobilizacije. Trenutno je na vojnem območju po njegovih besedah 617.000 ruskih vojakov, ki se "odlično bojujejo". Števila padlih na prvi letni novinarski konferenci, odkar je svojo vojsko februarja lani poslal v Ukrajino, ni omenjal.

Dejal je, da je zaznal znake, da zagretost Zahoda po pošiljanju finančne in vojaške pomoči Ukrajini usiha, da pa meni, da bo Kijev za zdaj še dobival pomoč. Putin je ponovil svoje stališče, da je bil ključen razlog za vojno v Ukrajini Natova širitev na ruske meje in ukrajinska želja po priključitvi Natu.

"Nebrzdana sla po približevanju našim mejam, vključevanje Ukrajine v Nato ... Vse to je privedlo do te tragedije. Prisilili so nas v ta dejanja," je dejal.

"Ko se bodo v ZDA zgodile notranje spremembe, ko bodo začeli spoštovati druge ljudi, ko bodo začeli iskati kompromise, ne da skušajo reševati svoje težave s sankcijami in vojaškimi posredovanji, potem bodo vzpostavljene ključne razmere za obnovitev odnosov."

Iz Romunije poročajo, da je v njen zračni prostor vdrl ruski brezpilotni letalnik.

Zveza Nato je ruski napad na cilje v Ukrajini blizu meje z Romunijo opazila v sredo zvečer in kmalu zatem izdala ukaz za začetek pripravljenosti, v zrak so poleteli nemški in romunski lovci. Misija je trajala do zgodaj zjutraj. Po informacijah nemške tiskovne agencije DPA so piloti med akcijo videli ruski letalnik, a niso prejeli ukaza za sestrelitev.

Romunsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so v bližini romunske vasi Grindu v delti Donave, nekaj kilometrov od meje z Ukrajino, odkrili 1,5 metra globok krater. To je že peti tovrstni incident, ki pa se je zgodil najbolj zahodno od meje z Ukrajino. To je območje v bližini tromeje med Ukrajino, Moldavijo in Romunijo.

Romunsko zunanje ministrstvo je zaradi incidenta na pogovor poklicalo ruskega veleposlanika. Ob tem je obsodilo kršenje zračnega prostora in dodalo, da potekajo posvetovanja z zaveznicami v Natu o dogajanju na romunsko-ukrajinski meji.

Sorodna novica Dovolj je oboroževanja, dovolj odprte pipice – del sveta kaže znake naveličanosti nad vojno

"Gaza in Ukrajina nista primerljivi"

Putin števila padlih ruskih vojakov na novinarski konferenci ni omenjal. Foto: Reuters
Putin števila padlih ruskih vojakov na novinarski konferenci ni omenjal. Foto: Reuters

Putin je tudi primerjal rusko vojno v Ukrajini z izraelskimi napadi na Gazo, češ da sta konflikta zelo drugačna in da je Gaza postala pokopališče palestinskih otrok.

Rusija ponavlja, da s svojimi zračnimi napadi nikdar namerno ne napada civilistov. Po podatkih ZN-a je bilo v skoraj dveh letih vojne ubitih 10.000 Ukrajincev – za primerjavo, v Gazi je bilo v le dveh mesecih izraelskih napadov ubitih več kot 18.600 ljudi, večinoma civilistov.

Kljub zahodnim sankcijam in politični izolaciji, ki jih je Rusija deležna zaradi napada na Ukrajino, je Putin prepričan, da država napreduje.

V odgovorih je poskušal pomiriti Ruse, da vojna ne bo vplivala na njihova življenja, potem ko je pred dnevi potrdil, da se bo marca potegoval za še peti šestletni mandat na čelu države.

Putin: Mir bo, ko bomo dosegli svoj cilj