Vladne sile so se konec tedna umaknile iz Misrate, a so znova začele bombardirati mesto. Foto: Reuters
Vladne sile so se konec tedna umaknile iz Misrate, a so znova začele bombardirati mesto. Foto: Reuters
Italija se bo pridružila mednarodnim silam, med katerimi je tudi britansko bojno letalo na poti v Libijo. Foto: EPA
Silvio Berlusconi, Nicolas Sarkozy
Italija je sprva nasprotovala sodelovanju pri operaciji v Libiji, Francija pa je ena njenih pobudnic. Foto: Reuters

Ruski premier Vladimir Putin je kritiziral zahodne sile, češ da so prestopile meje resolucije Varnostnega sveta ZN-a. Putin je med obiskom na Danskem izjavil, da zahodna koalicija nima mandata, da bi ubila dolgoletnega libijskega voditelja Gadafija.

"Govorijo o prepovedi preletov. V redu. Vendar kje je prepoved preletov, če vsako noč bombardirajo palače, v katerih živi Gadafi? Trdijo, da ga ne želijo uničiti, toda zakaj bombardirajo palače? Pravijo, da ga niso želeli ubiti. Zdaj nekateri trdijo, da so ga skušali ubiti. Kdo je to dovolil, je bilo kakšno sojenje? Kdo si je vzel pravico, da usmrti tega človeka, ne glede na to, kdo je?" se je hudoval Putin.

Ruski premier je Gadafijevo Libijo označil za "pokvarjeno", a to ne opravičuje posredovanja, je poudaril. "Poglejte si zemljevid te regije. Kaj, mar je polna demokracij v danskem slogu? Ne, vsepovsod so monarhije. To je odgovor na miselnost prebivalstva in prakse, ki so se razvile tam," je dodal Putin.

Nato trdi, da ne želi strmoglaviti Gadafija
Zveza Nato je medtem zavrnila trditve, da so bili napadi njenih sil v noči na torek usmerjeni proti Gadafiju. Natove sile so v napadu uničile stavbo na območju Gadafijeve rezidence v Tripolisu, pri čemer je bilo po libijskih navedbah ranjenih okoli 45 ljudi. Poveljnik Natovih vojaških operacij v Libiji, kanadski general podpolkovnik Charles Bouchard, je sporočil, da je namen Natovih napadov zaščita civilnega prebivalstva in ustavitev nasilja, ne pa strmoglavljenje režima v Libiji.

Napad "poskus atentata na Gadafija"
Tarča napadov na kompleks Bab Al Azizija v Tripolisu naj bi bil vojaški poveljniški in nadzorni center znotraj kompleksa, ki so ga uporabljali za usmerjanje napadov na civiliste, je dejal Bouchard. Predstavnik libijske vlade je v ponedeljek zatrdil, da je šlo pri Natovih napadih "za poskus atentata na polkovnika Gadafija". Bouchard je podvomil, da je bil Gadafi v času napada v poslopju.

Italija pristala na sodelovanje v operaciji
Italija bo sodelovala v letalskih napadih v Libiji, ki potekajo v okviru operacije zveze Nato. Italijanski piloti bodo izvajali napade na vojaške objekte v Libiji, da bi zaščitili civilno prebivalstvo. V ponedeljek zvečer so iz kabineta italijanskega premierja Silvia Berlusconija sporočili, da se je Italija za sodelovanje v letalskih napadih odločila, da bi bolje zaščitili civiliste in da bi "povečali prožnost operacije". V sporočilu so še poudarili, da se bodo italijanske sile v napadih omejile na "specifične vojaške cilje".

Nadaljevanje bojev za Misrato
Po besedah italijanskega obrambnega ministra Ignazia La Russe so v Rimu privolili v sodelovanje v letalskih napadih predvsem zaradi kritičnih razmer v mestu Misrata. V tretjem največjem libijskem mestu naj bi bilo v spopadih med silami Gadafija in uporniki ubitih že več kot 1.000 ljudi, v Misrati pa je tudi hudo pomanjkanje hrane in pitne vode.

Boji v Misrati se nadaljujejo. Po besedah upornikov so umrli trije civilisti, ko so Gadafijeve sile obstreljevale pristanišče, ki je od tretjega največjega libijskega mesta oddaljeno približno 12 kilometrov, da bi upornike povsem odrezale od sveta.

Sarkozy pohvalil odločitev Italije
Berlusconi je po srečanju s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem poudaril, da se Italija sodelovanju v operaciji v Libiji ne more več izogibati, da pa bodo sodelovali le pri napadih na vojaške cilje. Sarkozy je pohvalil odločitev Rima. "Kdo bi lahko verjel, da Italija ne bi sodelovala pri delu koalicije, da bi Libijcem omogočili življenje v svobodi po 41 letih diktatorstva," je dejal Sarkozy in spomnil na zgodovinske vezi Italije z Libijo. Možnost okrepitve Natovih akcij v Libiji s kopensko vojsko je francoski predsednik zavrnil, saj tega resolucija ZN-a ne predvideva.

Italija, nekdanja kolonialna sila v Libiji, je v operacijah zveze Nato v tej severnoafriški državi doslej sodelovala le tako, da je Natovim letalom dala na voljo svoja vojaška letališča. V zadnjih dneh se je odločila tudi za napotitev vojaških inštruktorjev, ki bodo pomagali libijskim upornikom.