Putin se bo marca vnovič potegoval za predsedniški položaj. Foto: EPA
Putin se bo marca vnovič potegoval za predsedniški položaj. Foto: EPA

Omenjeni predmet so v zadnjih dveh letih poskusno uvedli v 20 regijah Rusije in ga je tako že spremljalo 300.000 šolarjev. Starši otrok, ki obiskujejo ruske šole, bodo morali zdaj do konca marca izbrati enega od šestih modulov v okviru novega predmeta, za katerega si želijo, da bi ga obiskovali njihovi otroci. Nato bodo morali učitelji do konca avgusta uskladiti urnike in izvedbene načrte.

Osnove religijske kulture in svetovne etike obsegajo štiri verske module - osnove pravoslavja, judovstva, islama in budizma - ter dva posvetna - osnove svetovnih religij in osnove svetovne etike. Predavatelji verskih modulov bodo skladno s sprejetim odlokom predstavniki religij.

Po podatkih ruskega ministrstva za izobraževanje je največ zanimanja za etiko, za katero se je odločilo 42 odstotkov staršev, osnove pravoslavja jih je izbralo 30 odstotkov, osnove svetovnih religij 18 odstotkov, osnove islama devet, osnove budizma pa odstotek vprašanih.

Predstavniki ruskih verskih skupnosti so po lastnih besedah presenečeni nad Putinovo odločitvijo, da v šole vpelje obvezen verski pouk, in menijo, da gre za del njegove predvolilne kampanje pred marčevskimi predsedniškimi volitvami.