V Auschwitzu je bilo med vojno ubitih milijon in pol ljudi. Foto: EPA
V Auschwitzu je bilo med vojno ubitih milijon in pol ljudi. Foto: EPA
Vladimir Putin
Putin na slovesnosti v Auschwitzu januarja leta 2005. Foto: Reuters

Odnosi med Rusijo in Zahodom so v zadnjem letu dni padli na najnižjo točko po koncu hladne vojne zaradi krize v Ukrajini, ki je izbruhnila po zamenjavi oblasti v Kijevu, čemur je sledila ruska priključitev Krimskega polotoka na jugu Ukrajine in nato še spopadi na vzhodu države, kjer je od aprila do danes umrlo že več kot štiri tisoč ljudi.

Že pred uradnim sporočilom iz Kremlja se je namigovalo, da Putina ne bo med svetovnimi voditelji, ki se bodo zbrali na kraju nekdanjega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz, ko bodo 27. januarja zaznamovali njegovo osvoboditev.

Putinova odsotnost še posebej bode v oči, saj so taborišče na jugu Poljske osvobodile sovjetske sile, mnogi Judje, ki so tam umrli, pa so prihajali iz Sovjetske zveze.

"Zmaga nad nacizmom je bila odvisna od skupnega sodelovanja številnih držav, zaveznikov na Zahodu, a tudi sovjetske vojske," je dejal visoki predstavnik pri evropski judovski skupnosti, ki pa ni želel biti imenovan. "Da se zaradi vmešavanja politike izključi eno državo, je tragična sramota za spomin na holokavst," je še dodal.

A po drugi strani je bilo glede na razvoj dogodkov za pričakovati, da Putina ne bo na slovesnost, saj je Poljska eden od najhujši kritikov ruske politike do Ukrajine, zato po poročanju virov iz Varšave v Moskvo tudi niso poslali diplomatskega vabila, saj naj bi bil prihod ruskega voditelja v času napetih odnosov vseeno preveč za domačo javnost, ki zaradi trenutne krize in preteklih odnosov sumničavo gleda na Rusijo.

Putin bil pred desetimi leti
Da Putina ne bo na Poljsko, je potrdil tudi njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. "Nobenega takega obiska ni v predsednikovem načrtu," je pojasnil in dodal, da vseeno namenjajo veliko pozornosti vsem spominskim slovesnostim v tem letu, ko bodo zaznamovali 70. obletnico konca druge svetovne vojne in zmago nad nacistično Nemčijo.

Poljsko zunanje ministrstvo je pojasnilo, da ni organizator spominske slovesnosti, ampak je to v pristojnosti muzeja v Auschwitzu in njegovega mednarodnega odbora, ki sta tudi odgoorna za pošiljanje vabil. Putin se je udeležil slovesnosti pred desetimi leti, ko so zaznamovali 60. obletnico osvoboditve Auschwitza.