Washington se na nove Castrove zahteve še ni odzval. Foto: Reuters
Washington se na nove Castrove zahteve še ni odzval. Foto: Reuters
Kuba
Obama je dosegel sprostitev omejitev za potovanja Kubancev v ZDA, trgovinski embargo pa mora preklicati kongres. Foto: Reuters
Kuba zahteva odpravo embarga

To je poudaril kubanski predsednik Raul Castro, ki je v govoru na vrhu Skupnosti latinskoameriških in karibskih držav v Kostariki ZDA pozval tudi, naj Kubo odstranijo s seznama držav, ki podpirajo terorizem, in ukinejo trgovinski embargo proti njej. "Vzpostavitev diplomatskih odnosov je začetek procesa normalizacije dvostranskih odnosov. A to ne bo mogoče, če nam ne vrnejo ozemlja, ki je nezakonito zasedeno z vojaškim oporiščem Guantanamo," je dejal. Zemlja, na katerem stoji razvpito oporišče, so leta 1903 takratni kubanski voditelji dali v najem ameriški vladi.

Poleg tega je Castro Washington posvaril, da njegova država ne bo sprejela nikakršega vpletanja ZDA v kubanske notranje zadeve. V nasprotnem primeru bo zbližanje obeh držav postalo "nepomembno", je dejal. S tem se je odzval na potezo Roberte Jacobson, pomočnice ameriškega državnega sekretarja, ki je najvišja ameriška uradnica po 35 letih, ki je obiskala Havano. A med obiskom se ni srečala le s predstavniki kubanskih oblasti, ampak tudi z oporečniki, kar je razjezilo Havano. Kubanska oblast je namreč prepričana, da Washington želi prek svetovnega spleta in z širšim telekomunikacijskim dostopom podžgati opozicijo znotraj Kube.

Korak za korakom
Ameriški predsednik Barack Obama je sicer nedavno kongres pozval, naj odpravi trgovinski embargo proti Kubi, ki velja vse od leta 1962, saj sam tega ne more storiti. Prvi korak je bila sprostitev omejitev za telekomunikacijska podjetja na Kubi, a še vedno mora vsako ameriško podjetje, ki želi na to otoško državo razširiti svoj posel, za to dobili dovoljenje kubanskih oblasti. Castro je glede embarga dodal, da je Obamova odločitev, da je to temo načel v kongresu, "pomembna", a da se zaveda, da bo odprava embarga "dolga in težka pot".

Kubanski predsednik je od ZDA tudi zahteval, naj na ameriških tleh nehajo predvajati proticastrovski radijski in televizijski program ter da mora Washington "njihovim državljanom ponuditi pravično odškodnino za človeško in gospodarsko škodo, ki so jo imeli".

Odnosi med državama so bili pretrgani vse od leta 1961, prejšnji mesec pa so se predstavniki obeh držav dosegli odločitev za obuditev diplomatskih vezi. Tako je v Havano pred dnevi prišla delegacija ameriškega kongresa, predstavniki pa so se pogovarjali tudi o ponovnem odprtju veleposlaništev obeh držav.

Kuba zahteva odpravo embarga