Med izključenimi poslanci je tudi nekdanji predsednik stranke Davor Bernardić. Foto: EPA
Med izključenimi poslanci je tudi nekdanji predsednik stranke Davor Bernardić. Foto: EPA

Napetosti znotraj največje hrvaške stranke na levici, SDP-ja, so se začele že pred šestimi leti, ko je stranka izgubila na parlamentarnih volitvah. Stranko je kmalu zapustil sedanji predsednik države Zoran Milanović in jo pustil v razsulu, saj od takrat neuspešno iščejo enotnost med člani.

Spopadi so vrhunec dosegli te dni, ko je predsedstvo SDP-ja iz stranke najprej izključilo štiri, potem pa še sedem svojih saborskih poslancev, med njimi tudi nekdanjega predsednika stranke Davorja Bernardića. Kot je pojasnil predsednik SDP-ja Peđa Grbin, strankarski kolegi niso spoštovali odločitev vrha stranke, s svojimi javnimi nastopi, v katerih so blatili stranko, pa so ji škodovali.

Izključeni poslanci s svojo poslansko skupino

Izključeni poslanci, med njimi je tudi Franko Vidović, Grbinu očitajo, da stranko vodi kot tiran in ne spoštuje drugačnih mnenj. Zdaj že nekdanji člani SDP-ja bodo kot neodvisni poslanci ustanovili svojo poslansko skupino socialdemokratov, ki bo postala največja opozicijska poslanska skupina, medtem ko bo SDP ostal s 14 poslanci. Podpora SDP-ju med hrvaškimi volivci že dalj časa pada, razkol v stranki pa bo to le še pospešil.

Podobno se je zgodilo tudi desničarskemu Domovinskemu gibanju, ki mu je podpora po odhodu Miroslava Škora padla pod pet odstotkov.