Strokovnjaki napovedujejo, da bi razkritje lahko zadalo velikanski udarec davčnim oazam. Foto: Reuters
Strokovnjaki napovedujejo, da bi razkritje lahko zadalo velikanski udarec davčnim oazam. Foto: Reuters
Panamska družba Mossack Fonseca je skrbno skrivala svoje posle. Foto: Reuters
Projekt #PanamaPapers razkriva dogajanje v svetu globalnega kriminala in korupcije. Foto: Reuters
Nekateri glavni osumljenci. Foto: panamapapers.icij.org

Gre za 11,5 milijona dokumentov panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca.

Dokumenti dajejo redek vpogled v "svet, ki lahko obstaja le v sencah" - v svet davčnih oaz in kako najbogatejši Zemljani skrivajo svoje premoženje s pomočjo davčnih utaj, pranjem denarja in izogibanjem sankcijam.

Časopis SZ je dokumente ene najvplivnejših, a tudi najbolj skrivnostnih in molčečih pravnih družb pridobil pred letom dni od anonimnega vira, "ki v zameno ni želel ne finančne kompenzacije ne ničesar drugega", nato pa projekt #PanamaPapers delil z Mednarodnim konzorcijem preiskovalnih novinarjev (ICIJ) in več kot sto novinarskimi organizacijami, vključno s slovenskim Delom. Pri tem je sodelovalo 376 novinarjev iz 76 držav.

Družba Mossack Fonseca, ki se specializira za registracijo podjetij v davčnih oazah, je ena izmed najuspešnejših svetovnih ustanoviteljic navideznih družb - oblik podjetniškega poslovanja, s katerim je mogoče prikriti lastništvo premoženja.

Podjetje pomagalo pri nečednih poslih
Dokumenti razkrivajo, kako je Mossack Fonseca pomagala svojim strankam prati denar in se izogibati plačevanju davkov, pri tem pa razkrivajo povezave z 72 aktualnimi ali nekdanjimi svetovnimi voditelji, vključno z diktatorji, ki jih obtožujejo plenjenja lastnih držav, med drugim pa razkrivajo tudi, kako so sodelavci ruskega predsednika Vladimirja Putina na skrivaj prenesli kar dve milijardi dolarjev prek bank in skrivnih podjetij.

Med tistimi, ki so jih povezali z davčnimi oazami (bodisi prek svojcev bodisi prek sodelavcev), so še nekdanji egiptovski predsednik Hosni Mubarak, nekdanji libijski voditelj Moamer Gadafi, sirski predsednik Bašar Al Asad, kitajski predsednik Ši Džinping, predsednik Ukrajine Petro Porošenko, savdski kralj Salman, oče britanskega premierja Davida Camerona, že pokojni borzni posrednik Ian Donald Cameron, novi argentinski predsednik Mauricio Macri, četrtina islandskega vladnega kabineta, nogometni zvezdnik Lionel Messi, nekdanji predsednik Evropske nogometne zveze Michel Platini, britanski prvoligaš Leonardo Ulloa ...

Razkriti interni dokumenti sicer vsebujejo informacije o 214.488 poslovnih subjektih s sedežem v tujini, ki so povezani z ljudmi v več kot 200 državah in ozemljih. ICIJ bo objavil popoln seznam družb in ljudi, povezanih z njimi, na začetku maja letos. Dokumenti razkrivajo tudi podrobnosti o skritih finančnih poslih 128 politikov in javnih uradnikov po svetu ter kažejo, kako globalna industrija odvetniških družb in velikih bank prodaja finančno tajnost politikom, goljufom in trgovcem z mamili, pa tudi milijarderjem, znanim osebnostim in športnim zvezdnikom.

Med ključnimi strankami tudi Slovenec
Časopis Delo ob tem napoveduje, da bo v ponedeljkovi tiskani izdaji objavil več informacij o eni izmed ključnih slovenskih strank Mossack Fonsece. Ob tem navajajo, da so Slovenci in nekateri drugi do zdaj prek UPC Svetovalne skupine registrirali najmanj 17 podjetij v davčnih oazah. Med drugim so pri časopisu odkrili primere antedatiranja dokumentov, zmanjševanja pomena pravnomočnih obsodb strank UPC-ja in dejavnega skrivanja upravičencev družb v davčnih oazah pred slovenskimi oblastmi.

Mossack Fonseca, ki ima podružnice v Hongkongu, Miamiju, Zürichu in v več kot 35 drugih krajih po svetu, se brani, da že 40 let deluje brezmadežno in da v vsem tem času ni bila še nikdar obtožena kakršnih koli kriminalnih nepravilnosti.

Po navedbah Gerarda Ryleja, direktorja ICIJ-a, dokumenti pokrivajo vsa štiri desetletja delovanja družbe. "Mislim, da se bo to razkritje dokumentov zaradi svoje obsežnosti izkazalo kot verjetno največji udarec za davčne oaze po svetu," meni Ryle. Ameriški žvižgač Edward Snowden, zaslužen za razkritje prisluškovalne afere NSA-ja, pa je na Twitterju zapisal, da je #PanamaPapers največje razkritje v zgodovini podatkovnega novinarstva, ki razkriva vso korupcijo.