Matteo Renzi je napovedal, da bo odstopil, če bo predlog ustavnih sprememb, po katerih bi se zmanjšala vloga senata in deželnih vlad, zavrnjen. Ravno to se je zgodilo. Foto: Reuters
Matteo Renzi je napovedal, da bo odstopil, če bo predlog ustavnih sprememb, po katerih bi se zmanjšala vloga senata in deželnih vlad, zavrnjen. Ravno to se je zgodilo. Foto: Reuters
Matteo Renzi, Sergio Mattarella
Renzi je predsedniku Mattarelli (desno) odstop ponudil že v ponedeljek. Foto: Reuters

Renzi je predsedniku države Sergiu Mattarelli odstop ponudil že v ponedeljek, a ga je predsednik prosil, naj odstop preloži do potrditve proračuna v senatu, ki ga je poslanska zbornica že podprla konec novembra. Senat je proračun danes podprl z glasovi 166 senatorjev, proti jih je bilo 70, eden se je glasovanja vzdržal.

Iz predsedniške palače so po 40-minutnem pogovoru Renzija in Mattarelle sporočili, da je predsednik Renzija prosil, naj s svojo vlado do imenovanja nove opravlja tekoče posle. Predsednik bo v četrtek ob 18. uri začel posvete s političnimi strankami o oblikovanju nove vlade. Trajali bodo tri dni.

Mattarella se je mora odločiti med iskanjem naslednika Renzija za vodenje tehnične vlade do rednih volitev leta 2018 in predčasnimi volitvami. Kot možna Renzijeva naslednika se omenjata minister za gospodarstvo Pier Carlo Padoan in predsednik senata Pietro Grasso.

Nemška tiskovna agencija DPA poroča, da je Mattarella bolj naklonjen oblikovanju tehnične vlade, ki bi poskrbela za spremembo lani sprejete volilne zakonodaje in vodila prizadevanja za obnovo v potresu prizadetih območij ter odpravila skrbi Evropske komisije glede proračuna. Mattarella si namreč ne more predstavljati, da bi volitve izvedli na podlagi zakona, ki določa različna volilna sistema za volitve v senat in spodnji dom parlamenta, saj bi to privedlo do politične paralize.

Glede vlade je Renzi dejal, da zdaj ni odvisno od njega, temveč "od vseh strank", da prevzamejo odgovornost in povedo predsedniku države, ali želijo predčasne parlamentarne volitve ali prehodno vlado do rednih volitev leta 2018.

V primeru predčasnih volitev se Renzi zavzema, da bi jih morali pripraviti po 24. januarju, ko bo ustavno sodišče razsodilo o lani sprejeti volilni zakonodaji in nato volitve pripraviti na podlagi volilnega zakona, ki bo v skladu z mnenjem ustavnega sodišča.

Renzi: PD se ne boji ničesar in nikogar
Renzi se je popoldne sicer sešel z vodstvom svoje levosredinske Demokratske stranke (PD) na pogovorih o referendumu. Ponovil je, da se njegova stranka ne boji nikogar in ničesar. "Če želijo druge stranke na volitve, se PD ne boji demokracije ali volitev," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, potem ko je več opozicijskih strank že pozvalo k predčasnim volitvam.

Po pogovorih na sedežu stranke je dejal, da je prevzel polno odgovornost za izid referenduma, ni pa nakazal, ali razmišlja o odstopu s čela stranke. DPA še poroča, da je Renzi zagotovil, da ne bodo zapravili zaupanja več milijonov Italijanov, ki verjamejo v drugačno politiko.