Svet
Doha
Po najnovejšem zapletu ni videti, da bo osamitve Katarja kmalu konec. Foto: Reuters

Dodaj v

Riad po telefonskem pogovoru z Doho (ponovno) prekinil stike med državama

Trump je ponudil svojo pomoč
9. september 2017 ob 13:01
Riad/Doha - MMC RTV SLO, STA

Savdska Arabija je napovedala prekinitev stikov s Katarjem le nekaj ur po tem, ko sta se po telefonu pogovarjala savdski prestolonaslednik in katarski šejk. Zaplet je nastal zaradi različnih poročil, kdo je dal pobudo za pogovor.

Savdska tiskovna agencija je poročala, da je katarski emir Tamin bin Hamad Al Tani izrazil željo za dialog in da je pripravljen na pogovore o zahtevah štirih držav. "Podrobnosti bodo znane, ko bo savdsko kraljestvo uskladilo podrobnosti z Združenimi arabskimi emirati, Bahrajnom in Egiptom," je zapisala savdska državna agencija.

Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman je željo Katarja pozdravil in vse je kazalo na preboj pri pogovorih za končanje večmesečne diplomatske krize.

A kmalu so ti obeti splahneli. Savdska tiskovna agencija SPA je katarsko tiskovno agencijo obtožila, da je objavila napačno informacijo, da je bila Savdska Arabija pobudnica telefonskega pogovora. "Stik je bil na zahtevo Katarja, prav tako tudi poziv k dialogu," je dejal predstavnik savdskega zunanjega ministrstva. Katarska agencija je poročala, da je savdski prestolonaslednik predlagal tudi imenovanje dveh odposlancev za razrešitev najbolj perečih vprašanj, in sicer na način, da ne bo prizadeta suverenost nobene izmed držav.

Kmalu zatem je Savdska Arabija Katar obtožila, da ni resen glede dialoga in da bodo prekinili stike med državama.

Trump je ponudil svojo pomoč
Ameriški predsednik Donald Trump je v petek izrazil pripravljenost na posredovanje v krizi. Kot je dejal, bi lahko zaradi svojih dobrih odnosov z Riadom "zelo hitro dosegel dogovor." Trump se je sicer predtem ločeno pogovarjal s predstavniki Savdske Arabije, Katarja in Združenih arabskih emiratov.

Kot je znano, so štiri države, Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Bahrajn in Egipt, junija prekinile diplomatske in transportne stike s Katarjem, ki ga obtožujejo podpore islamističnih skrajnih skupin in zavezništva z Iranom.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
Homer.
# 09.09.2017 ob 13:23
Iz SA izhaja največ teroristov in to celo iz kraljeve družine.
Ta ista SA obtožuje druge (Katar) da financirajo terorizem.
Seveda pa so v ozadju prijateljski odnosi Katarja z Iranom, kar ni po godu SA.
kapljač
# 09.09.2017 ob 14:10
če je že obe državi oboroževala ZDA , potem je red, da se med seboj urežeta.
Ker kadar Amerikanci oborožujejo razne države, jih vedno z pomislekom, na to , da bodo slednje to orožje najmanj v "medsoseskimi " spori tudi uporabili.
Že da se bo trgovina z orožjem z ZDA še povečala.

( Tudi Ukrajini in Baltskim državam , Poljski kaže usoda, da se bodo urezali s temi zoper katere se preko Amerikancev oborožujejo)
audiac
# 09.09.2017 ob 14:05
Trump je ponudil svojo pomoč

Prste stran Amyji.Vaše oblike "pomoči" so poznane celemu svetu.Naj se podporniki terorizma (razen Egipta) sami zravsajo v peskovniku,bo škode absolutno manj.
direndaj
# 09.09.2017 ob 13:15
Hujši od otrok v vrcu, ki se skregajo za igračo.
Kekec99
# 09.09.2017 ob 15:11
Sta se skregala zaradi tega kdo ima večjega, oba pa nosita kikle.
zozozo
# 09.09.2017 ob 14:59
Ta ista SA obtožuje druge (Katar) da financirajo terorizem.

No, vsaj tega se SA ni zlagala.
mile952
# 09.09.2017 ob 19:46
Dokler se ne bodo psi vojne zbali za lastno usodo, to je, da jim bo za krivdo za začetek vojne grozila kazen, ne bo miru. Če bi Bush ml. bil že za zapahi dosmrtno zaradi napada na Irak in Afganistan, Obamo in Clintonovo pa za spodbujanje serije spopadov po celem svetu, bi bil sedajle na BV blažen mir, tako pa... Imamo kar imamo...
whiteswan
# 10.09.2017 ob 15:41
Kot že velikokrat videno in slišano,......dva arabca se prepirata,..........krivi pa so seveda Američani!
khm khm... Iranci so perzijci.
Ramus
# 09.09.2017 ob 16:18
"A kmalu so ti obeti splahneli. Savdska tiskovna agencija SPA je katarsko tiskovno agencijo obtožila, da je objavila napačno informacijo, da je bila Savdska Arabija pobudnica telefonskega pogovora. "Stik je bil na zahtevo Katarja, prav tako tudi poziv k dialogu," je dejal predstavnik savdskega zunanjega ministrstva"

No pa imamo na dlani, kdo je odgovoren za konflikt in kdo se trudi za dialog. Aroganca Savdske Arabije je več kot očitna,... ja to je tiste Savdske Arabije kamor sta vojna zločinca Obama in Trump prodala za 300 milijard dolarjev orožja, Trumpa pa so sprejeli pod geslom "skupaj bomo prevladali" kar je bilo naperjeno proti Iranu, za katerega je Trump rekel, da je skupni sovražnik,...

Ja,... ZDA s krive za stanje na bližnjem vzhodu. ZDA so največja grožnja za svetovni mir.
a-rod
# 18.08.2018 ob 23:47
nema pižama partya za katarce
patriot1970
# 09.09.2017 ob 15:19
Kot že velikokrat videno in slišano,......dva arabca se prepirata,..........krivi pa so seveda Američani!
Kazalo