Veliko okuženih romunskih otrok živi na ulicah, kjer so prepuščeni sami sebi. Foto: Reuters
Veliko okuženih romunskih otrok živi na ulicah, kjer so prepuščeni sami sebi. Foto: Reuters
Romunski otrok
Romunska družba je zelo nestrpna do okuženih s HIV-om, tudi do otrok. Foto: EPA

Human Rights Watch v poročilu ugotavlja, da Romunija ni uspela ustrezno poskrbeti za več kot 7.200 okuženih mladostnikov, starih med 15 in 19 let, kar je največja taka skupina v kaki evropski državi. Okuženim otrokom ni omogočeno šolanje in zdravstvena oskrba, to pa bi jih lahko pripeljalo na obrobje družbe, opozarja HRW.

Večina otrok se je okužila v slabo vzdrževanih sirotišnicah še pred padcem komunizma leta 1989. Manj kot 60 odstotkov se jih šola, pogosto pa so predmet zasmehovanja, tudi učiteljev. Romunski komunistični diktator Nikolaj Ceausescu je s politiko prepovedi nadzora nad rojstvi poskrbel za mnogo sirot, ki so se znašli v državnih sirotišnicah, kjer so vladale izredno slabe razmere, okužbe pa so pogosto nastale prek transfuzij krvi. S svojo politiko rojstev je Ceausescu skušal ustvariti novo delavsko družbo po vzoru Severne Koreje.

Posebno težavo za otroke kasneje pomeni obvezno testiranje za HIV, ki ga mora opraviti vsak pred zaposlitvijo. Zaradi zanemarjanja okuženih s HIV-om se je Romunija že pogosto znašla na udaru človekoljubnih organizacij.