Ob koncu govora pred VS-jem je srbski predsednik prebral pismo neke deklice s Kosova. Foto: EPA
Ob koncu govora pred VS-jem je srbski predsednik prebral pismo neke deklice s Kosova. Foto: EPA
Kosovo čaka (od)rešitev. Foto: EPA
Tadić in Thaci v VS-ju

Z njegovimi besedami je bil vidno nezadovoljen ruski veleposlanik pri ZN-u Vitalij Čurkin, ki je napovedal, da bo v primeru enostranske neodvisnosti Rusija kot stalna članica VS-ja s pravico do veta preprečila sprejem Kosova v Združene narode. Tudi ruski predsednik Vladimir Putin je med obiskom v Bolgariji opozoril, da bi neodvisnost Kosova pomenila precedens.

"Naše stališče je povsem jasno. Vsako resolucijo morata potrditi obe strani. Enako jasno je, da bi vsaka resolucija o Kosovu ustvarila precedens v mednarodni praksi," je še dejal prvi človek Rusije. V sporočilu Evropski uniji, ki je dokaj naklonjena kosovski neodvisnosti, vztraja, da se morajo upoštevati že uporabljene mednarodne pravne norme. "Če bomo delovali tako, potem bomo lahko reševali bolj zapletena regionalna vprašanja, med katerim je Kosovo za Balkan najbolj aktualno."

Srbi ne bodo plačevali za preteklost
Tadić je dejal, da srbsko ljudstvo ne more plačevati napak režimov iz preteklosti, in hkrati opozoril, da mora rešitev vprašanja sprejeti Varnostni svet, ker ima za to edini pristojnosti. "Srbija ne bo nikoli priznala neodvisnosti Kosova in bo svojo ozemeljsko celovitost branila z vsemi demokratičnimi, diplomatskimi in pravnimi sredstvi. Srbija se ne bo zatekla k vojni," je povedal Tadić.

Povedal je tudi, da je Beograd ob morebitnem nasilju v pokrajini, med katerim sile Kforja ne bi mogle ustrezno zaščititi tamkajšnjih Srbov, pripravljen ob pristanku pristojnih mednarodnih institucij zaščititi ogrožene.

Tadić je s tem VS opozoril, naj ne dovoli enostranske poteze Prištine, ki jo Thaci kot novi premier napoveduje že nekaj časa, po nekaterih sicer neuradnih informacijah pa naj bi jo po predsedniških volitvah v Srbiji podprl še Zahod.

O razmerah in dejavnosti misije ZN-a na Kosovu je VS-ju poročal vodja misije ZN-a na Kosovu Joachim Rücker.

Vprašanje Kosova se je na dnevni red Varnostnega sveta ZN-a vrnilo, potem ko na pogajanjih pod vodstvom trojke (ZDA, Rusija in Evropska unija) ni bilo napredka. Beograd, ki ga podpira Rusija, vztraja, da je Kosovo neodtujljiv del srbske države, Priština pa napoveduje razglasitev neodvisnosti po drugem krogu srbskih predsedniških volitev 5. februarja.

M. R/K. T.

Tadić in Thaci v VS-ju