Rusi naj bi kupili tudi letalo I-View MK150. Foto: www.iai.co.il
Rusi naj bi kupili tudi letalo I-View MK150. Foto: www.iai.co.il

Po poročanju ruskih medijev bo Rusija omenjena letala kupila od največjega vojaškega državnega podjetja Israel Aerospace, čeprav v podjetju teh navedb niso komentirali. Nakup je potrdil namestnik ruskega obrambnega ministra Vladimir Popovkin, ko se je vrnil z obiska v Izraelu. Gre sicer za prvi ruski nakup izraelskega orožja.

Gruzijci z izraelskimi letali
Za nakup v Izraelu so se odločili, ker naj bi bila ruska vojska nezadovoljna z brezpilotnimi letali domače proizvodnje. Rusija je začela prodajalce tujih brezpilotnih letal iskati po lanskem vojaškem posredovanju v Gruziji, ko se je izkazalo, da so letala izraelske proizvodnje, ki so jih uporabljale gruzijske sile, veliko kvalitetnejša od ruskih letal.

Zaradi pritiska Washingtona se je Izrael odločil, da Rusiji ne bo prodal najsodobneša letala te vrste.

Nakup izraelskih letal sodi v sklop modernizacije ruske vojske, ki je po razpadu Sovjetske zveze doživljala težke čase zaradi pomanjkanja sredstev, v zadnjih letih pa se je spet postavila na noge, kar so omogočile visoke cene energentov na svetovnih trgih.

Ruski premier Vladimir Putin je dejal, da svetovna finančna kriza, ki je močno prizadela rusko gospodarstvo, ne bo vplivala na načrtovane nakupe sodobnega orožja za vojsko.

G. V.