Srečanje voditeljev je potekalo prek videokonference. Foto: EPA
Srečanje voditeljev je potekalo prek videokonference. Foto: EPA

Rusko-kitajska pogodba o sosedstvu, prijateljstvu in sodelovanju, podpisana pred 20 leti, je v veliki meri določila trenutno stanje dvostranskih odnosov, je v pogovoru, ki je potekal prek videopovezave, dejal Putin.

Zadnja leta odnose med Moskvo in Pekingom zaznamuje obdobje okrepljenega sodelovanja, saj se obe svetovni sili soočata s skupnimi napetostmi z ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Državi sta razvili gospodarske, vojaške in energetske vezi, hkrati pa se podpirata pri številnih vprašanjih, zlasti če se soočata z zahodnimi kritikami.

Sporazum, ki ga je leta 2001 podpisal z nekdanjim kitajskim predsednikom Džiangom Zeminom, je Putin pozdravil kot "temeljni mednarodni pravni dokument" in dejal, da ima rusko-kitajsko sodelovanje "stabilizacijsko vlogo" v svetu.

Putin je dejal, da je pogodba o prijateljskem sodelovanju "brez primere" in da bo februarja 2022 podaljšana za nadaljnjih pet let.

"Medtem ko je svet vstopil v obdobje turbulenc in sprememb, človeštvo pa je pred različnimi tveganji, tesno kitajsko-rusko sodelovanje prinaša pozitivno energijo mednarodni skupnosti," je dejal Ši glede na prepis pogovora, ki ga je objavil Kremelj.

Po njegovih besedah so odnosi med Rusijo in Kitajsko "zgled za oblikovanje nove vrste mednarodnih odnosov", poroča AFP.