S-300 je eden najnaprednejših obrambnih raketnih sistemov na svetu. Foto: Reuters
S-300 je eden najnaprednejših obrambnih raketnih sistemov na svetu. Foto: Reuters

Moskva je prodajo naprednega raketnega sistema zemlja-zrak ustavila leta 2010, potem ko so Združeni narodi v okviru sankcij zaradi iranskega jedrskega programa uvedli prepoved prodaje visokotehnološkega orožja Teheranu.

Moskva in Teheran sta pogodbo o dobavi S-300 podpisala leta 2007, posel pa naj bi bil vreden okoli 800 milijonov dolarjev.

Ruski predsednik Vladimir Putin je odlok o odpravi prepovedi prodaje sistema S-300 podpisal po nedavni sklenitvi okvirnega dogovora o iranskem jedrskem programu med šesterico velesil in islamsko republiko.

Dogovor med ZDA, Rusijo, Kitajsko, Francijo, Veliko Britanijo in Nemčijo na eni strani in Iranom na drugi strani, ki je namenjen brzdanju iranskega jedrskega programa, predstavlja pomemben preboj v 12 let trajajočem sporu med islamsko republiko in Zahodom.

Nezadovoljstvo ZDA in Izraela
Iran je zaradi prepovedi dobave vložil tožbo v vrednosti štirih milijard dolarjev proti Moskvi na arbitrarnem sodišču v Ženevi. Kljub sporu in sankcijam sta Moskva in Teheran ostala v dobrih odnosih in Rusija je privolila, da bo v Iranu zgradila nove jedrske reaktorje.

Napovedana dobava sistema S-300 Iranu je doživela hude kritike ZDA in Izraela, kjer so prepričani, da bi sodobne rakete Iran uporabil za zaščito svojih jedrskih objektov.

Rusija je sicer že izkoristila okvirni dogovor in Iran začela oskrbovati z žitom, opremo in gradbenim materialom v zameno za surovo nafto. Po poročanju Reutersa se Teheran in Moskva dogovarjata za posel v vrednosti 20 milijard dolarjev, ki bi vključeval dobavo pol milijona skoraj 159-litrskih sodov iranske nafte na dan za rusko blago.