Ratifikacija Starta je odvisna tudi od sestave senata; v njem bodo imeli od januarja naprej republikanci, ki niso zadovoljni z besedilom Starta, pet glasov več. Foto: Reuters
Ratifikacija Starta je odvisna tudi od sestave senata; v njem bodo imeli od januarja naprej republikanci, ki niso zadovoljni z besedilom Starta, pet glasov več. Foto: Reuters

"Pogodba Start, ki je bila utemeljena na strogi enakopravnosti, popolnoma ustreza nacionalnim interesom tako Rusije kot ZDA. Ne sme biti ponovno odprt in s tem postati predmet novih pogajanj," je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Republikanci v ameriškem senatu si v zadnjem času prizadevajo, da bi spremenili besedilo pogodbe. Za njeno ratifikacijo morata glasovati dve tretjini od 100 senatorjev, poroča BBC.

Obama: Na kocki je varnost Američanov
Bela hiša je sporočila, da pričakuje ratifikacijo novega Starta (sporazuma o zmanjšanju strateškega jedrskega orožja) v senatu, še preden bo ta za letos končal svoje delo. Demokrati v senatu so prepričani, da bodo imeli dovolj glasov za ratifikacijo sporazuma, po katerem naj bi imeli obe velesili 1.550 jedrskih konic.

Vodja manjšine v senatu Mitch McConnell je napovedal, da bo med glasovanjem, ki je predvideno za torek, nasprotoval dogovoru, kar še dodatno zapleta možnosti predsednika ZDA Baracka Obame, da bi rešil eno največjih vprašanj svoje zunanje politike.

Obama upa, da bo senat o pogodbi glasoval še pred novim letom, saj bodo imeli od januarja naprej republikanci v senatu pet sedežev več, kar bi zmanjšalo možnosti za ratifikacijo.

Obama je večkrat poudaril, da sta na kocki "varnost in zaščita Američanov". Odkar je prejšnji Start nehal veljati decembra 2009, Rusija in ZDA ne morejo izvajati inšpekcij jedrskega orožja druga druge, kar povečuje negotovost o tem, kaj dela druga stran.