Protestniki še vztrajajo v središču Kijeva. Foto: Reuters
Protestniki še vztrajajo v središču Kijeva. Foto: Reuters
Viktor Janukovič
Viktor Janukovič se je zadnje štiri dni zaradi zdravstvenih težav umaknil iz javnosti. Foto: Reuters
Kijev
V nedeljo se je na Trgu neodvisnosti zbralo približno 60.000 ljudi. Foto: EPA

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič se je v javnosti nazadnje pojavil prejšnjo sredo. Iz njegovega urada so sporočili, da je dobil visoko vročino in imel akutne dihalne okužbe, zdaj pa se počuti dovolj dobro, da se je vrnil na delo. Opozicija je večkrat izrazila svoj dvom o Janukovičevi bolezni, kljub njegovi odsotnosti pa so se politični nemiri v Ukrajini nadaljevali ves konec tedna.

Na kijevskem Trgu neodvisnosti, ki je postal središče protestov, še vedno vztraja na tisoče protestnikov, ki jih Janukovičeve dozdajšnje ponudbe niso prepričale in še vedno zahtevajo njegov odstop, želijo pa si tudi bližjih vezi tako z Evropsko unijo kot z Rusijo.

"Opozicija naj okrepi dialog z vlado"
Rusko zunanje ministrstvo je medtem ukrajinsko opozicijo pozvalo, naj neha postavljati ultimate in groziti ukrajinskim oblastem in naj okrepijo svoja pogajanja z vlado, da bi tako našli ustavno rešitev za globoko krizo v državi. Izrazili so tudi zaskrbljenost nad "poskusi aktivistov, da še zaostrijo razmere v državi".

Opozicija je zaprosila za mednarodno posredovanje in finančno pomoč
Opozicija od Janukoviča zahteva, naj izpusti vse priprte protestnike, pozvali pa so tudi k razveljavitvi zakona o amnestiji, ki ga je Janukovič potrdil pretekli teden in ki omogoča izpustitev zaprtih protestnikov, vendar pod pogojem, da bodo protestniki v dveh tednih izpraznili vladna poslopja, ki so jih zasedli. Opozicija zahteva tudi spremembe ustave, ki bi zmanjšale predsednikove pristojnosti, protestniki pa zahtevajo tudi izvedbo predsedniških volitev še letos.

Prvič od začetka protestov v Ukrajini je opozicija v nedeljo zaprosila za mednarodno posredovanje v sporu in zahodne države prosila za finančno pomoč. Nekdanji zunanji minister in eden izmed vodij opozicije, Arsenij Jacenjuk, je povedal, da so se pogovarjali z zahodnimi partnerji in jim povedali, da potrebujejo finančno pomoč. Poudaril je, da pomoč potrebuje ukrajinsko ljudstvo in da "niti cent ne sme iti režimu Janukoviča".

Drugi opozicijski voditelj, Vitalij Kličko, pa je dejal, da je zahteval mednarodno mediacijo v pogajanjih z Janukovičem, da ne bi "bilo kakšnih nesporazumov".

ZDA in EU razmišljajo o pomoči Ukrajini
Kot poročajo tuji mediji, naj bi Evropska unija in ZDA razmišljali o posojilu Ukrajini, a da bi morali v zameno za posojilo od Kijeva dobiti zagotovilo, da bodo res izpeljali potrebne reforme. "Razmišljamo, kako bi lahko pomagali Ukrajini na gospodarskem in političnem področju," je povedala tiskovna predstavnica visoke predstavnice Evropske unije za zunanjo politiko Catherine Ashton.

Bulatova prepeljali na zdravljenje v Litvo
Medtem je opozicijski voditelj Dmitro Bulatov, ki so ga ugrabili neznanci, ga osem dni zadrževali in mučili, v ponedeljek zjutraj prispel v Litvo na zdravljenje. Na posnetkih je mogoče videti Bulatova z odrgninami in posledicami udarcev na obrazu, neznanci pa so mu odrezali tudi uho. Bulatov, ki je sicer vodja skupine Avtoneodvisnost - to večinoma sestavljajo vozniki, ki so ščitili protestnike in zaprli dostop do trga -, je povedal, da so ga ugrabitelji križali. Ni jih prepoznal; dejal je le, da so govorili z ruskim naglasom.

Opozicijski politiki in zahodni diplomati so incident ostro obsodili. Visoka predstavnica Evropske unije za zunanjo politiko Catherine Ashton je dejala, da gre za "nameren napad na organizatorje in sodelujoče v mirnih protestih". Po drugi strani pa uradna ukrajinska politika trdi, da si je Bulatov vse izmislil. "Vse, kar je dobil, je praska na licu," je povedal ukrajinski zunanji minister Leonid Kožara in dodal, da gre za izmišljeno zgodbo.