Prav tako morajo od danes ostati doma prebivalci naselja na severu Pekinga. S tem želijo pred olimpijskimi igrami, ki jih bo februarja gostil Peking, čim bolj omejiti nov izbruh novega koronavirusa.

Belgijci bodo najverjetneje znova morali nositi zaščitne maske v vseh zaprtih prostorih. Foto: EPA
Belgijci bodo najverjetneje znova morali nositi zaščitne maske v vseh zaprtih prostorih. Foto: EPA

Od prejšnjega tedna so na Kitajskem potrdili 133 okužb, od tega tretjino v okrožju Ejin, kjer so zato odredili zaprtje za okoli 35.000 prebivalcev, tudi za turiste. Zaprtje velja tudi za okoli 23.000 prebivalcev naselja v Pekingu, potem ko so tam odkrili devet primerov. Drugim prebivalcem prestolnice so oblasti svetovale, naj ne zapuščajo mesta, če to ni nujno potrebno. Posamezniki, ki v prestolnico prihajajo z območij, kjer so bile zaznane okužbe s koronavirusom, morajo ob vstopu v Peking pokazati negativni test. Medkrajevni javni promet med Pekingom in drugimi mesti sicer poteka nemoteno.

Rekordne številke v Rusiji

V Rusiji se razmere še slabšajo: v nedeljo so potrdili 37.930 okužb, kar je največ od začetka pandemije. Umrlo je še 1069 s covidom, kar je šest manj kot v soboto, ko so potrdili največje število umrlih v enem dnevu. Oblasti bodo zaradi slabšanja razmer uvedle strožje ukrepe. Kot smo poročali, je predsednik Vladimir Putin odredil, da bodo delavci od 30. oktobra do 7. novembra doma, pri čemer jim bo to plačala država, v Moskvi pa bodo od četrtka uvedli najstrožje ukrepe po juniju 2020, med drugim bodo odprte samo živilske trgovine in lekarne.

Kitajska je zaradi bližajočih se olimpijskih iger zelo previdna. Foto: EPA
Kitajska je zaradi bližajočih se olimpijskih iger zelo previdna. Foto: EPA

Belgija: znova maske v vseh zaprtih prostorih?

Belgijski premier Alexander de Croo je zaradi naraščanja števila okužb, povečanja števila hospitaliziranih in umrlih sklical izredno srečanje z ministri, še pred srečanjem pa je zagotovil, da vlada ne namerava zapirati javnega življenja. Državljane je pozval, naj bodo pozorni in previdni, je poročal dopisnik iz Bruslja Igor Jurič.

Po napovedih bo belgijska vlada danes znova uvedla obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih za celotno območje države. Ker so se epidemične razmere v državi poleti zelo izboljšale, od 1. oktobra v Belgiji, razen v izjemnih primerih, ni bilo več obveznega nošenja mask. V praksi je to sicer zaživelo le na severu države v Flandriji, saj sta Bruselj in Valonija obdržala obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih, saj je delež cepljenih občutno nižji kot v Flandriji. V zadnjem času pa je v Belgiji prišlo do skokovitega naraščanja okužb, tudi na severu, zato vlada želi znova uvesti obvezno nošenje mask za vse dele Belgije.

Belgija sicer spada v sam evropski vrh po številu cepljenega prebivalstva, saj je bilo do zdaj polno cepljenih že 74 odstotkov celotne populacije, delež v skupini nad 18 let pa znaša celo 86 odstotkov.

Največ okuženih na Češkem, Slovenija na četrtem mestu

Hrvaška: umrlo še 22 ljudi

Na Hrvaškem je bilo v zadnjem dnevu potrjenih 680 novih okužb, umrlo je 22 ljudi s covidom-19. Zdravstveni minister Davor Božinović je po sestanku članov vlade s štabom civilne zaščite dejal, da so največ razpravljali o zaostritvi nadzora izvajanja ukrepov, na dnevnem redu pa je bilo tudi izobraževanje na daljavi. Dejal je, da skoraj četrtina novookuženih prihaja iz šolstva.

Govorili so tudi o tem, da bi obvezno uporabo covidnih potrdil dodatno razširili, a so sklenili, da bodo okrepili nadzor nad izvajanjem obstoječih epidemioloških ukrepov, predvsem uporabe mask v zaprtih prostorih. Pot iz zdravstvene krize zaradi novega koronavirusa bi po njegovem lahko bila kombinacija spoštovanja ukrepov in cepljenja proti covidu-19.

Kot smo poročali, so v četrtek na Hrvaškem potrdili rekordno število okužb letos, 3258.

Hrvaška je med državami EU-ja z najnižjo precepljenostjo.

Romunija zaprla šole in vrtce

V Romuniji so od danes znova zaprti nočni bari in klubi, za dva tedna tudi šole in vrtci, PCT-pogoj bo obvezen skoraj povsod, med 22. in 5. uro bodo lahko ven odhajali le prebolevniki in cepljeni, je poročal dopisnik RTV-ja Boštjan Anžin.

Epidemija covida-19 v Ukrajini