Rusija vseskozi zatrjuje, da je njen edini cilj zaščita rusko govorečega prebivalstva v Ukrajini. Foto: Reuters
Rusija vseskozi zatrjuje, da je njen edini cilj zaščita rusko govorečega prebivalstva v Ukrajini. Foto: Reuters
Kerry in Lavrov bosta pogovore nadaljevala. Foto: EPA
Prebivalci Krima so na referendumu prepričljivo podprli priključitev k Rusiji. Foto: Reuters

Po ameriških in evropskih ocenah je Rusija od zamenjave oblasti v Kijevu ob ukrajinski meji namestila okoli 40.000 svojih vojakov, za katere so številni na Zahodu menili, da so v pripravljenosti na posredovanje v Ukrajini.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so z območja v bližini Ukrajine umaknili en bataljon.

"Bataljon končuje urjenje na vadbišču Kadamovski v pokrajini Rostov in odhaja nazaj v svoje oporišče v pokrajini Samara," je še sporočilo ministrstvo. Bataljon običajno šteje od 300 do 1.200 vojakov.

Moskva je odločitev sprejela dan po tem, ko je ameriški državni sekretar John Kerry po srečanju z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom dejal, da je napredek pri reševanju krize odvisen od umika ruskih vojakov z ukrajinske meje.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da Moskva o umiku Kijeva uradno ni obvestila, zato naj tudi ne bi poznala razloga zanj. "To bi bilo lahko povezano z običajno rotacijo vojakov ali z ameriško-ruskimi pogajanji," je dejal tiskovni predstavnik ukrajinskega obrambnega ministrstva Oleksij Dmitraškivskij.

Zmanjševanje ruske vojaške prisotnosti na meji z Ukrajino je majhen znak, da se napetosti zmanjšujejo, je dejal nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. "Upam, da smo premagali najhujše," je bil optimističen.

Varnostni svet ZN-a bo na javni seji ponovno razpravljal o razmerah v Ukrajini. Na seji bodo lahko prisotne vse države članice ZN-a in predstavniki nevladnih organizacij ter organizacij civilne družbe. Generalna skupščina ZN-a je 27. marca sprejela resolucijo, v kateri obsoja rusko priključitev Krima. Za nezavezujočo resolucijo, ki jo je predlagala Ukrajina ob podpori zahodnih držav, je glasovalo 100 držav, 58 se jih je vzdržalo, 11 pa jih je bilo proti.

Medvedjev obiskal Krim
Začasne ukrajinske oblasti so medtem ostro obsodile obisk ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva na Krimu, kar je najvišji ruski obisk na polotoku od njegove priključitve Rusiji.

Kijev je njegov obisk označil za grobo kršitev pravil mednarodnega obnašanja, saj gre za obisk uradne osebe iz ene države na ozemlju druge države brez predhodnega dogovora.

Medvedjev je med obiskom napovedal, da bodo na Krimu ustanovili posebno ekonomsko cono, ki bo ponujala davčne ugodnosti in manj birokracije, da bi tako privabili vlagatelje in tako polotoku omogočili zadostne prihodke za svoj razvoj.

Priključitev Krima in njegovih dva milijona prebivalcev prinaša finančno breme za Rusijo, ki ji po mnenju EU-ja in ZDA zaradi nezakonitega dejanja grozijo tudi gospodarske sankcije.

Rusija za federalno ureditev Ukrajine
ZDA in Rusija v nedeljo na pogovorih zunanjih ministrov v Parizu niso dosegle preboja v reševanju krize v Ukrajini. Kerry in Lavrov sta pogovore v rezidenci ruskega veleposlanika v Parizu, ki so trajali okoli štiri ure, sicer označila za odkrite in konstruktivne. Ob tem sta se dogovorila, da se bodo pogovori nadaljevali.

Obe strani sta poudarili, da verjameta v diplomatsko rešitev. Predstavili sta načrte za končanje krize, ki je izbruhnila s padcem prokremeljskega režima v Kijevu in rusko pripojitvijo ukrajinskega polotoka Krim.

Lavrov je po srečanju povedal, da so bili na hitro sklicani pogovori s Kerryjem konstruktivni in se bodo nadaljevali, je pa ponovil rusko stališče, da bi morala Ukrajina postati federalno urejena država, pri čemer bi morala ruska manjšina dobiti večjo avtonomijo.

Kerry je poudaril, da bodo v Washingtonu preučili zamisli, ki jih je na "odkritih" pogovorih predstavila Moskva, a je poudaril, da so v ZDA prepričani, da so ruska dejanja nezakonita in nelegitimna. Pozval je Rusijo, naj umakne vojaške sile z ukrajinske meje, ker ustvarja ozračje strahu, in poudaril, da bi morali biti v pogovore o prihodnosti Ukrajine vključeni njeni voditelji.

Lavrov je po drugi strani še enkrat poudaril, da Rusija nima nobenih namenov vojaško napasti Ukrajine.