Največje vojaške vaje z udeležbo deset tisoč vojakov se napovedujejo v poletju. Foto: EPA
Največje vojaške vaje z udeležbo deset tisoč vojakov se napovedujejo v poletju. Foto: EPA
Ruske vojaške vaje
Na vajah na ruskem daljnem vzhodu preizkušajo koordinacijo med različnimi enotami. Foto: EPA

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da bodo vojaške vaje potekale na severnem in južnem Kavkazu ter v ruskih vojaških oporiščih v gruzijskih separatističnih pokrajinah Abhazija in Južna Osetija, v Armeniji in na Krimu. Trajale bodo do 10. aprila. Na vajah bodo uporabili 500 kosov težkega orožja in vojaške opreme za preizkus zračne obrambe pred navideznimi letalskimi napadi in izstrelki.

Vojaške vaje potekajo ob največjih napetostih med Rusijo in zahodnimi državami po koncu hladne vojne, za kar je kriva kriza v Ukrajini, kjer je pred letom dni prišlo do ruske priključitve Krimskega polotoka in nato do izbruha spopadov ukrajinskih sil s proruskimi uporniki. Zahod obtožuje Rusijo, da z orožjem in vojaki podpira upornike, kar pa v Moskvi zanikajo.

Rusija je že decembra lani napovedala, da bo letos skupno izvedla več kot 4.000 vojaških vaj, na katerih bodo preizkusili pripravljenost vseh rodov ruske vojske skupaj z varnostnimi ministrstvi in agencijami, poleg tega pa bodo preizkušali tudi novo orožje.

Leto vojaških vaj
Že v sredo je več kot 4.500 ruskih vojakov v treh pokrajinah na Uralu začelo vaje, ki bodo trajale mesec dni in na katerih bodo vadili raketne napade ter uporabo topništva. Polovico teh vaj bodo izvedli ponoči. Predtem je v torek več kot 2.500 ruskih vojakov začelo vojaške vaje na daljnem vzhodu države, kjer bodo vadili koordinacijo med enotami.

Na novinarski konferenci v Moskvi je namestnik ruskega obrambnega ministra Anatolij Antonov dejal, da dejavnosti zveze Nato na mejah Rusije daleč presegajo dejavnosti ruske vojske. "Članice Nata izkoriščajo razmere na jugovzhodu Ukrajine kot izgovor za pomikanje bližje ruskim mejam," je zatrdil Antonov.

Rusija vstop ladij v Črno morje označila za provokacijo
V sredo je v Črno morje priplulo ladjevje Nata na skupne vojaške vaje z ladjami iz Bolgarije, Romunije in Turčije, kar je naletelo na ostro kritiko z ruske strani. Tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič je vstop ladij v Črno morje označil za provokacijo. "Vstop ladij bi to označil kot zelo skrb vzbujajoč signal in provokacijo, ki absolutno ne pomaga k stabilnosti in prepričanju, ki bi mirovni proces v Ukrajini pospešilo."

Ob tem je kritiziral tudi ameriške načrte o dobavi orožja Ukrajini, ki po njegovih besedah predstavljajo grožnjo za rusko varnost. "Navedbe o ameriških načrtih o obsežni dobavi orožja Ukrajini so izzvale najresnejšo zaskrbljenost zunanjega ministrstva," je dejal Lukaševič. Ob tem je dodal, da je najava o izročitvi prišla sredi "uspešnega uresničevanja mirovnega sporazuma o prekinitvi ognja v Doneškem bazenu", doseženega 12. februarja v Minsku.

Po besedah ruskega diplomata ameriški kongres razmišlja tudi o nudenju pomoči v vrednosti milijarde dolarjev za urjenje in opremljanje ukrajinskih sil. "Zaradi tega je ameriška vojska že v Ukrajini. Očitno je, da oni ne želijo miru v tej državi," je ocenil Lukaševič, ki je obenem zatrdil, da je bilo več kot 300 ameriških vojakov iz baze v Italiji že napotenih v ukrajinsko regijo Lvov na zahodu države. Po njegovih besedah bi morebitna izročitev ameriškega orožja Ukrajini drastično poslabšala bilateralne odnose med Moskvo in Washingtonom.