V prvem poskusu Angara ni poletela, zato so jo umaknili z izstrelitvene ploščadi. Foto: EPA
V prvem poskusu Angara ni poletela, zato so jo umaknili z izstrelitvene ploščadi. Foto: EPA
Angara
Razvoj raket Angara je v 90. letih prejšnjega stoletja naročil nekdanji ruski predsednik Boris Jelcin. Foto: EPA

Rusi niso hoteli ponoviti napake in drugega poskusa izstrelitve niso prenašali v neposrednem prenosu tako kot prvega konec junija, ki se je končal klavrno.

Angara -1.2PP je poletela s kozmodroma Pleseck okoli 800 kilometrov severno od Moskve po načrtovani 20-minutni suborbitalni poti prek ruske arktične obale. Naslednja izstrelitev bo raketo ponesla v orbito in je predvidena za konec leta.

Novo generacijo raket Angara so v celoti zasnovali v posovjetskem obdobju in jo razvijali dve desetletji. Ruski predsednik Vladimir Putin upa, da bodo nove rakete rusko vesoljsko industrijo vrnile na raven stare slave v času nekdanje Sovjetske zveze, saj je ta po razpadu skupne države izgubila zagon zaradi pomanjkanja sredstev in odtekanja kadrov.

Bajkonur bo za Ruse postal preteklost
Rakete razvija moskovski inštitut Kruničev in prihajajo v petih modularnih različicah glede na misijo ter težo predvidenega tovora. Supertežka različica Angara 7 bo lahko v nizkozemeljsko orbito ponesla od 45 do 75 ton tovora.

Poznavalci opozarjajo, da je razvoj že zahteval milijarde dolarjev, zato pričakujejo, da bodo rakete Angara komercialno donosne postale šele v naslednjem desetletju, če bodo v vesolje letele z novega kozmodroma Vostočnij, ki ga Rusi gradijo na daljnem vzhodu države.

Z razvojem omenjenih raket želi Rusija zmanjšati tudi odvisnost od vesoljskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu, saj jih bodo v vesolje pošiljali iz Plesecka in najtežjo različico iz Vostočnija.