Dmitrij Medvedjev napoveduje odločen odgovor na ameriški ščit. Foto: EPA
Dmitrij Medvedjev napoveduje odločen odgovor na ameriški ščit. Foto: EPA
Ruska raketa topol
Nameščanje raketnega sistema je ruski odgovor na ameriški protiraketni ščit. Foto: RTV SLO/EPA

Ruski raketni sistem nove generacije, opremljen z več bojnimi konicami, med katerimi so lahko tudi jedrske, je zmožen zaobiti sisteme zračne obrambe, kot je sporni ameriški protiraketni ščit, ki ga nameravajo ZDA namestiti v vzhodni Evropi.

"Predvidoma bodo ruske sile nov raketni kompleks, vključno z medcelinsko balistično raketo RS-24, namestile leta 2009," je sporočil poveljnik ruskih raketnih sil Nikolaj Solovcov in napovedal, da bo začel glavni polk, opremljen s to raketo in eno eskadriljo v raketni enoti Tejkovo (severovzhodno od Moskve), delovati decembra 2009.

Kriza ne bo ustavila ruskih načrtov
Svetovna finančna kriza bo verjetno prinesla nekaj zategovanja pasu pri financiranju raketnega oboroževanja, a Solovcov zagotavlja, da bodo prihodnje leto izvedli 13 preizkusov raket, kar je skoraj dvakrat več kot letos, ko so izvedli sedem preizkusov.

V sredo je ruska vojska tretjič uspešno preizkusila omenjeni raketni sistem. Raketa je bila izstreljena iz mobilne enote na vojaškem kozmodromu Pleseck na severozahodu države in je zadela tarčo na polotoku Kamčatka okoli 6.000 kilometrov daleč. Prvič so raketo preizkusili maja lani in nato drugič še decembra.

Rakete tudi ob poljski meji
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je na začetku novembra napovedal, da bodo v Kaliningradu ob meji s Poljsko, ki bo v okviru ameriškega ščita gostila deset prestreznih raket, namestili raketni sistem kratgea dosega Iskander, če ZDA ne bodo odstopile od načrtov za postavitev ščita. Prav tako namerava Rusija po napovedih Medvedjeva elektronsko motiti ameriški protiraketni sistem.

G. V.