Ameriški kongres je devet mesecev po prvem svežnju pomoči sprejel drugega. Foto: Reuters
Ameriški kongres je devet mesecev po prvem svežnju pomoči sprejel drugega. Foto: Reuters

Najprej je predlog zakona s 359 glasovi proti 53 sprejel predstavniški dom, v katerem imajo večino demokrati, nato še pretežno republikanski senat z 92 glasovi proti šestim, zdaj pa zakon čaka na podpis predsednika Donalda Trumpa.

Gre za drugi t. i. stimulacijski sveženj po prvem, vrednem okoli 2000 milijard dolarjev, sprejetem konec marca. Vodja republikanske senatne večine Mitch McConnell je povedal, da je v drugem svežnju le 350 milijard dolarjev nove porabe, preostali znesek pa so neporabljena sredstva iz prvega svežnja.

Zakon prinaša dodatnih 300 dolarjev na teden brezposelnim za 11 tednov, od konca decembra do 14. marca. Ta znesek je sicer pol manjši od prejšnje pomoči brezposelnim, ki se je iztekla že konec julija.

Američani, ki zaslužijo manj kot 75.000 dolarjev letno (glede na leto 2019), bodo prejeli enkratno plačilo v vrednosti 600 dolarjev, kar je tudi pol manj kot enkratni znesek, ki ga je več kot 100 milijonov ljudi prejelo spomladi. Ta znesek se bo zmanjševal za ljudi, ki zaslužijo več kot 75.000 dolarjev na leto, ljudje, ki zaslužijo letno več 99.000 dolarjev, pa do te pomoči niso več upravičeni.

Mala podjetja so dobila ob izpolnjevanju določenih pogojev dostop do 284 milijard dolarjev posojil.

V svežnju pomoči je med drugim tudi 25 milijard dolarjev za najemnike stanovanj, ki ne zmorejo plačevati najemnin, 15 milijard dolarjev za gledališča, 82 milijard za šolstvo, deset milijard za otroško varstvo.

Gospodarski analitiki pomoč pozdravljajo, a nekateri opozarjajo, da je verjetno premajhna in da je prišla prepozno, da bi preprečila upočasnjevanje gospodarskega okrevanja, poroča BBC.

Demokrati v predstavniškem domu medtem paket označujejo za "prvi korak" in napovedujejo, da bodo pod predsednikom Joejem Bidnom zagotovili dodatna sredstva.

Zakonodaja na 5593 straneh

Skupaj s 1400 milijardami dolarjev, ki so jih potrdili kot redno proračunsko porabo vladnim agencijam za devet mesecev, zakonodaja obsega 5593 strani in je doslej najobsežnejša v zgodovini.

Washington Post poroča, da naj bi podaljšanje davčnih olajšav podjetjem za vsaj eno leto zmanjšalo davčne prihodke za okoli 150 milijard dolarjev.

V proračunski porabi je namenjenih 1,4 milijarde dolarjev za zid na meji z Mehiko in skupaj 696 milijard dolarjev za obrambno ministrstvo. Sredstva so med drugim namenjena tudi Izraelu, venezuelski opoziciji oziroma t. i. programom za demokracijo v Venezueli in protestnikom v Hongkongu.

Tudi Biden se je cepil

Potem ko se je pred dnevi v televizijskem prenosu proti covidu-19 cepil ameriški podpredsednik Mike Pence, je zdaj to storil tudi novoizvoljeni predsednik Joe Biden. Pred televizijskimi kamerami je prejel prvi odmerek cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, namen javnega cepljenja pa je ameriški javnosti zagotoviti, da je cepljenje varno.