Preiskava poteka v sodelovanju s Savdsko Arabijo. Foto: Reuters
Preiskava poteka v sodelovanju s Savdsko Arabijo. Foto: Reuters

Od 300 "prizemljenih" Savdijcev jih je 140 v Pensacoli, 128 v Mayportu in 35 v oporišču Whiting Field. Vsa tri oporišča mornariškega letalstva ZDA so na Floridi. "Savdski piloti imajo trenutno odmor od urjenja v letenju," je sporočila tiskovna predstavnica mornarice, poročnica Andriana Genualdi. Iz Pentagona so sporočili, da ustavitev velja tudi za druge Savdijce, ki so na vojaškem urjenju. Nemoteno bo potekalo le delo v učilnicah, kot je na primer pouk angleščine in podobno.

Ta poteza naj bi omogočila širši pregled varnosti za vse mednarodne vojaške študente v ZDA, ki jih je približno 5.000. Ni znano, koliko časa bo ustavitev trajala. Najverjetneje, dokler ne bodo dodatno varnostno preverili vseh Savdijcev. Kot so zatrdili pri Pentagonu, varnostno preverjanje poteka v sodelovanju s savdsko vlado, piše Al Džazira. Policija je doslej zaslišala že vse druge savdske vojaške pilote v Pensacoli. Preiskava o nagibu strelca medtem še traja.

Podporočnik savdske vojske, ki je bil v Pensacoli na šolanju, je v četrtek ustrelil tri pripadnike ameriške mornarice. Še osem ljudi je bilo v napadu ranjenih, strelca pa je ubil šerifov pomočnik. Nagib strelca še ni znan, a so se pojavila ugibanja o morebitnem terorističnem nagibu. Po nekaterih podatkih naj bi objavljal besedila proti Američanom, ki jih je označil za narod zla. FBI je že sporočil, da je deloval sam, saj ni dokazov, da bi mu kdo pomagal.