Uredniki The Boston Globa v uvodniku upozarjajo, da ima Trumpov odnos do novinarjev nevarne posledice. Foto: Boston Globe
Uredniki The Boston Globa v uvodniku upozarjajo, da ima Trumpov odnos do novinarjev nevarne posledice. Foto: Boston Globe
Donald Trump
Trump veliko novic, ki mu niso všeč, označi za "lažne". Foto: Reuters

Časopis The Boston Globe želi s kampanjo doseči, da se čim več medijev javno upre Trumpu, ki je odkrito sovražno nastrojen do več televizijskih postaj in časopisov – obtožuje jih, da objavljajo lažne novice, novinarje pa je večkrat označil za "sovražnike ljudstva". Ključnik kampanje je #EnemyOfNone (Nikogaršnji sovražnik). Časopisi so tako danes usklajeno na svojih naslovnicah objavili članke o nevarnostih napadov Trumpove administracije na medije.

"Svobodno novinarstvo je jedro ameriške družbe"
Pozivu The Boston Globa se je odzvala večina največjih ameriških časopisov in nekateri lokalni časopisi, pa tudi tuje medijske hiše, kot je na primer britanski Guardian, ki je v naslovnem članku zapisal, da "Trump ni prvi ameriški predsednik, ki napada novinarje ali se mu zdi, da mu delajo krivico. Je pa prvi, za katerega se zdi, da vodi premišljeno in dosledno politiko spodkopavanja, zmanjševanja in celo ogrožanja dela novinarjev." Dodali so: "Ni naloga novinarjev, da ZDA rešijo pred Trumpom, ampak je naša naloga, da poročamo, preiskujemo in analiziramo po svojih najboljših močeh – in brez strahu."

New York Times je v uvodniku z naslovom "Svobodno novinarstvo vas potrebuje" Trumpove napade na medije označil za "nevarne za dušo demokracije", The Boston Globe pa je v članku z naslovom "Novinarji nismo sovražniki" opozoril na to, da je svobodno novinarstvo jedro ameriških vrednot več kot 200 let. "A danes je resno ogroženo, takšen odnos predsednika do novinarjev pa pošilja signale tudi drugim despotom v tujini."

Pobudi so se med drugim pridružili tudi časopisi Chicago Sun Times, Philadelphia Inquirer in Miami Herald.

Trump: "Lažnivi mediji so opozicijska stranka"
Predsednik ZDA Donald Trump je v odzivu na medijsko kampanjo proti njegovim napadom na medije zapisal, da so mediji v ZDA svobodni, a da je večina tistega, kar pišejo, lažne novice. "Ničesar ni, kar bi si bolj želel za našo državo, kot je svoboda medijev. Dejstvo je, da so mediji svobodni in lahko pišejo in govorijo, kar želijo. Vendar je večina tega, kar govorijo, lažne novice s političnimi cilji ali pa poskusi prizadeti ljudi. Iskrenost zmaga," je tvitnil. "Lažnivi mediji so opozicijska stranka. To je zelo slabo za našo veliko državo, a zmagujemo," je poudaril v drugem tvitu.

Senat sprejel resolucijo: "Mediji niso sovražnik"
Ameriški senat je le nekaj ur po Trumpovih tvitih soglasno sprejel resolucijo, v kateri poudarja, da "mediji niso sovražniki ljudstva", temveč imajo "pomembno in nezamenljivo vlogo" obveščanja volilnega telesa. Senat, v katerem imajo večino republikanci, je tudi obsodil "prizadevanja za sistematično spodkopavanje verodostojnosti medijev kot napad na demokratične institucije v ZDA".

Trumpova hči Ivanka se je od očetovih napadov na medije oddaljila, predstavnica Bele hiše za stike z mediji Sarah Saunders pa ni želela zanikati Trumpovih besed, da so "novinarji sovražniki družbe". Julija je CNN objavil tudi posnetek Trumpovega zborovanja na Floridi, ko so njegovi podporniki žalili in preklinjali novinarje, ki so dogodek pokrivali.

Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Zeid Ra’ad Al Hussein je nedavno opozoril, da so Trumpovi napadi na medije "zelo blizu spodbujanja nasilja". "Ta retorika bi lahko novinarjem, ki le opravljajo svoje delo, povzročila veliko škode in privedla celo do samocenzure," je dodal.