Ameriške obveščevalne službe spet pravijo, da Rusija aktivno podpira Trumpa. Foto: Reuters
Ameriške obveščevalne službe spet pravijo, da Rusija aktivno podpira Trumpa. Foto: Reuters

Časopis poroča, da so predstavniki obveščevalnih agencij na zaslišanju v odboru za obveščevalne zadeve v predstavniškem domu kongresa 13. februarja povedali, da Rusija uporablja preizkušene metode iz leta 2016, in sicer računalniške vdore, dezinformacije po družbenih medijih in poskuse vdora v volilne sisteme.

Trumpa naj bi poročilo močno razjezilo. Pritožil naj bi se, da bodo demokrati to informacijo uporabili zoper njega. Predsednik je že zamenjal vršilca dolžnosti nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti Josepha Maguireja, na njegov položaj pa bo imenoval ameriškega veleposlanika v Nemčiji in svojega trdnega zaveznika Richarda Grenella, ki po poročanju Guardiana nima izkušenj v obveščevalnih dejavnostih.

Trumpovi podporniki v odboru za obveščevalne zadeve so trdili, da je imel Trump zelo trd pristop do Rusije in da so se zaradi tega okrepile vezi z drugimi evropskimi državami in varnost.

Po poročanju Washington Posta naj bi bil Maguire favorit za trajno imenovanje na mesto nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti, a naj bi si Trump premislil, ko je izvedel za predstavitev poročila v kongresu. To naj bi označil za "nezvestobo" svojega osebja.

Demokrati so kritični do zamenjavo Maguireja z Grenellom, ki je v preteklosti zmanjševal obseg domnevnega ruskega vmešavanja v prejšnje volitve, slavil pa je tudi porast skrajno desnih politikov v Evropi.

Predstavniki obveščevalnih služb so odboru za obveščevalne zadeve v predstavniškem domu po poročanju New York Timesa dejali tudi, da se namerava Rusija vmešavati tudi v demokratske volitve za izbiro njihovega predsedniškega kandidata.

Rusija in Trump zavračata navedbe

Kremelj je medtem že zavrnil očitke, da se vmešava v letošnje ameriške volitve. Tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je ocenil, da gre znova za paranoidne očitke, ki se bodo verjetno krepili bližje kot bodo volitve. "Seveda niso nikakor povezani z resnico," je dodal po poročanju francoska tiskovne agencije AFP.

Navedbe je zavrnil tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je demokrate na Twitterju obtožil, da so začeli z novo dezinformacijsko kampanjo.