Rod Blagojevich je že zapustil zvezni zapor v Koloradu. Bil je simbol politične korupcije v Illinoisu, v kateri so prednjačili demokrati. Foto: AP
Rod Blagojevich je že zapustil zvezni zapor v Koloradu. Bil je simbol politične korupcije v Illinoisu, v kateri so prednjačili demokrati. Foto: AP

Blagojevich je šel v zapor marca 2012, med drugim tudi zaradi tega, ker je prodajal senatni sedež predsednika ZDA Baracka Obame in izsiljeval bolnišnice ter druge ustanove za sredstva za kampanjo. Trump je že dlje časa trdil, da je dobil "smešno" previsoko kazen in da bo "nekaj naredil".

Demokratski guverner Illinoisa J. B. Pritzker je v odzivu dejal, da je Trump z znižanjem kazni Blagojevichu in drugim zlorabil svoja pooblastila ter "nagradil korupcijo". S tem se strinjajo tudi številni republikanci Illinoisa. "Trump zlorablja pooblastila za obrambo nepopravljivih kriminalcev, rasistov in skorumpiranih pokvarjencev. Po njegovi oprostitvi v senatu zaradi ustavne obtožbe se bodo takšne zlorabe zagotovo pospešile in poslabšale," je povedal demokratski kongresnik iz New Jerseyja Bill Pascrell mlajši.

Blagojevich skušal unovčiti pooblastila

Trump s pomilostitvami sprožil nov val kritik

Predsednik je novinarjem v torek dejal, da so Blagojevicha preganjali v bistvu isti ljudje, kot so njega. Blagojevicha je spravil v zapor zvezni tožilec Patrick Fitzgerald, ki je danes odvetnik nekdanjega direktorja FBI-ja Jamesa Comeyja. Trump je maja 2017 odpustil Comeyja, ker ni hotel ustaviti preiskave ruskega vpletanja v predsedniške volitve leta 2016.

Potem ko je Obama januarja leta 2009 nastopil mesto predsednika ZDA, je zapustil nedokončan šestletni mandat v zveznem senatu. Nadomestne senatorje za dokončanje mandata imenujejo guvernerji zveznih držav in Blagojevich je skušal to pooblastilo unovčiti.

Trump razmišlja o novih pomilostitvah

Nekdanji guverner Blagojevich v zapor za 14 let

Trump je pomilostil med drugimi še nekdanjega republikanskega policijskega komisarja New Yorka Bernarda Kerika, ki je lagal preiskovalcem v času kandidature za položaj ministra za domovinsko varnost v vladi Georgea Busha mlajšega in davčnih utaj. Pomilostil je tudi finančnika Michaela Milkena, ki je bil v zaporu dve leti zaradi finančnega kriminala.

Obsodbe se je s Trumpovo pomočjo znebil tudi nekdanji lastnik moštva Lige NFL San Francisco 49ers, ki je moral v zapor zaradi prepovedanih stav. Predsednik je pomilostil še gradbenika Paula Pogueja in Judioth Negron, ki je bila zaradi pranja denarja in prevar v zvezi z zdravstvom obsojena na 35 let zapora.

Ob tem je Trump napovedal, da razmišlja še o pomilostitvah nekaterih svojih sodelavcev. Med njimi nekdanjega vodjo svoje kampanje Paula Manaforta in nekdanjega svetovalca za državno varnost Mika Flynna, ki sta bila obsojena v okviru preiskave ruskega vpletanja v volitve 2016.