Potem ko je predlog zakona sprejel predstavniški dom, ga je potrdil tudi senat. A predsednik Trump je napovedal veto. Foto: EPA
Potem ko je predlog zakona sprejel predstavniški dom, ga je potrdil tudi senat. A predsednik Trump je napovedal veto. Foto: EPA

Senat, ki je pod nadzorom republikancev, je t. i. resolucijo o vojnih pooblastilih, ki ima težo zakona, potrdil le nekaj ur po tem, ko je Trump posvaril, da bi bile ZDA zaradi predloga manj varne pred Iranom. Med 55 senatorji, ki so glasovali za predlog, je bilo tudi osem republikancev.

Predlog je predtem januarja sprejel predstavniški dom kongresa, potem ko je Trump ukazal atentat na iranskega generala Kasema Solejmanija v Iraku.

Sprejeti predlog od Trumpa zahteva, da umakne vse enote, ki so vpletene v sovražnosti z Iranom, razen če kongres razglasi vojno stanje ali sprejme resolucijo, ki dovoljuje določeno obliko sile.

Nasprotniki predloga trdijo, da se s tem izražata šibkost in neenotnost ameriške politike do Irana, kar je napačno sporočilo Teheranu. "Poslati moramo sporočilo trdnosti, ne pa šibkosti," je dejal predsednik odbora za mednarodne odnose v senatu, republikanec Jim Risch.

Demokratski senator Tim Kaine pa je nasprotno menil, da podpora predlogu izraža odločnost in trdnost ter pomen sodelovanja kongresa pri odločitvah za pošiljanje vojakov v boj. "Če jim bomo ukazali, da tvegajo življenja in zdravje, potem mora ta ukaz sloneti na tehtnem razmisleku," je dejal Kaine.

Trump napovedal veto

Trump je že sporočil, da bo na predlog zakona vložil veto. Ta bo učinkovit, saj podporniki resolucije nimajo dvotretjinske večine za zavrnitev veta, poleg tega pa take večine ni niti v predstavniškem domu.

Omejevanje pooblastil Trumpa