ZDA so na Haiti deportirali več sto prebežnikov. Združeni narodi opozarjajo, da bi lahko šlo za kršitev mednarodnega prava. Foto: Reuters
ZDA so na Haiti deportirali več sto prebežnikov. Združeni narodi opozarjajo, da bi lahko šlo za kršitev mednarodnega prava. Foto: Reuters

Medtem je odstopil ameriški odposlanec za Haiti, diplomat Daniel Lewis Foote. V pismu je opozoril, da je ameriška odločitev o zavrnitvi prebežnikov, ki bežijo pred politično nestabilnostjo in po potresu, "nehumana".

"Ne želim biti povezan z nečloveško in protiučinkovito odločitvijo ZDA, da deportirajo več tisoč haitijskih prebežnikov," je zapisal Foote.

ZDA so od nedelje izgnale 1401 prebežnika, poroča BBC. Večina v karavani je bila Haitijcev, ki so jih z letali prepeljali na letališče v glavnem mestu Haitija, Port-au-Princeu. Kot poroča BBC, so po pristanku na Haitiju nekateri izgnani prebežniki hoteli nazaj na letalo, s katerim so bili izgnani, drugi so v jezi vanj metali čevlje.

Haitijski prebežniki zapuščajo letališče v Port-au-Princeu po izognu iz ZDA. Foto: EPA
Haitijski prebežniki zapuščajo letališče v Port-au-Princeu po izognu iz ZDA. Foto: EPA

Posnetki kažejo ljudi, ki po tleh iščejo svojo prtljago, odvrženo iz letala. Po nekaterih poročilih nekateri prebežniki niso niti vedeli, da jih peljejo na Haiti.

Bela hiša: Odposlanec je imel dovolj časa za opozarjanje med mandatom

Zdaj že nekdanji ameriški odposlanec Foote je v pismu še zapisal, da je Haiti "propadla država, ki preprosto ne more podpreti prisilne vrnitve več tisoč prebežnikov, ki nimajo hrane, zatočišča in denarja, brez dodatnih človeških tragedij, ki se jim je sicer mogoče izogniti", vsebino njegovega pisma povzema BBC.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki se je na tiskovni konferenci odzvala na pismo in dejala, da je imel "posebni odposlanec Foote v času svojega mandata dovolj priložnosti za izražanje pomislekov glede migracij, a tega ni nikoli storil".

Mehika okrepila navzočnost policije

Mehiške oblasti so medtem na svojo stran meje, v bližino kraja Ciudad Acuna, napotile okoli 50 policijskih vozil. Ni še jasno, kaj naj bi policija storila.

Več sto Haitijcev dnevno prečka reko Rio Grande, da na mehiški strani nakupijo hrano in osnovne potrebščine, preden se vrnejo pred ameriško mejo.

Mehiški urad za migracije je že sporočil, da bi se morali prebežniki vrniti v okraje, kjer so vložili prošnje za azil, da bodo lahko končali postopek. Prošnja namreč omogoča prebežnikom, da zakonito ostanejo v Mehiki in se izognejo deportaciji na Haiti.

Haitijski prebežniki čakajo v vrsti za oddajo prošnje za azil na mehiškem uradu za migracije. Foto: Reuters
Haitijski prebežniki čakajo v vrsti za oddajo prošnje za azil na mehiškem uradu za migracije. Foto: Reuters

4000 prebežnikov izgnanih ali pridržanih

Po podatkih ameriškega ministrstva za domovinsko varnost je bilo do zdaj okoli 4000 prebežnikov bodisi izgnanih bodisi prepeljanih v centre za pridržanje. Od četrtka naj bi iz ZDA na Haiti vsak dan letelo sedem letal z izgnanimi prebežniki.

Sorodna novica Iz ZDA prihajajo pretresljivi posnetki preganjanja prebežnikov s konji

Ameriški predsednik Joe Biden priznava, da so razmere na Haitiju težke. Država se spopada z nasiljem in revščino, posledicami velikega potresa, pred kratkim pa je bil ubit predsednik Jovenel Moise.

UNHCR: Izgoni so lahko kršitev mednarodnega prava

Vodja ZN-ove agencije za begunce (UNHCR) Filippo Grandi je opozoril, da bi lahko ameriški izgoni ljudi v takšne razmere pomenili kršitev mednarodnega prava.

Associated Press, ki se sklicuje na neimenovanega uslužbenca, pa je v torek poročal, da ameriške oblasti izpuščajo veliko pridržanih haitijskih prebežnikov, ki se morajo zglasiti v 60 dneh na uradih za priseljevanje.

Bela hiša: Konjev na območju ne bomo več uporabljali

Izgoni se dogajajo po tem, ko so svet obkrožili posnetki ameriških obmejnih agentov v Teksasu, kako na konjih z vajeti, ki so jih uporabljali kot biče, preganjajo prebežnike, kar je sprožilo asociacije z lovom na sužnje v ZDA.

Ameriški policisti so tako hoteli prebežnikom preprečiti prečkanje reke Rio Grande na teksaško stran, kjer je v šotorišču v težkih razmerah zaklonišče našlo od 10.000 do 13.000 ljudi.

Tiskovna predstavnica Bele hiše je posnetke dogajanja označila za grozljive in sporočila, da na tistem območju obmejne sile več ne bodo uporabljale konj, še poroča BBC.

Prebežniki s Haitija v Mehiki na poti do meje z ZDA. Foto: EPA
Prebežniki s Haitija v Mehiki na poti do meje z ZDA. Foto: EPA

Biden ohranja Trumpov pristop

Podobe pregona prebežnikov s konji so razburile del javnosti in politike, ki so verjeli, da bo predsednik Biden hitro spremenil do priseljencev sovražno politiko svojega prehodnika Donalda Trumpa in "obnovil človečnost in ameriške vrednote" v sistemu priseljevanja, kot je obljubil.

Biden se je namreč odločil še naprej uveljavljati sporni člen 42 iz zakonodaje iz leta 1944, ki ga je obudila Trumpova administracija in ki naj bi oblastem dal možnost, da prebežnike izženejo, ne da bi jim ponudile možnost vložiti prošnjo za azil, razlog pa naj bi bila skrb za javno zdravje.

Zaradi izgonov in obupnega stanja na mehiško-ameriški meji se številni haitijski prebežniki, ki še potujejo skozi Mehiko, odločajo za vložitev prošnje za azil v tisti državi, namesto da tvegajo prečkanje meje z ZDA.

V glavnem mestu Ciudád de México se je pred mehiško agencijo za begunce in v zavetiščih v mestu Monterrey na severu države zbralo na stotine prosilcev za azil s Haitija. Po uradnih podatkih je v prvih osmih mesecih letos v Mehiki za azil zaprosilo 18.883 Haitijcev. Več jih je prošnjo vložilo le iz Hondurasa.

Prebežnike bi zadrževali v Guantánamu

Bidnova vlada se medtem pripravlja, da zaradi povečanega prihoda prosilcev za azil na južno ameriško mejo vnovič odpre taborišče za pridržanje prebežnikov na območju zloglasnega ameriškega vojaškega oporišča v zalivu Guantánamo na Kubi.

Taborišče za prebežnike je blizu zapora, v katerem ZDA še vedno zadržujejo 39 ljudi, ki so bili zajeti v okviru t. i. vojne proti terorizmu.

To taborišče je bilo prvič vzpostavljeno leta 1991, namenjeno pa je bilo pridržanju kubanskih prosilcev za azil. Pozneje so ga uporabljali za pridržanje okoli 34.000 Haitijcev in podobno število Kubancev. Prebežnikov pa tam po letu 2017 niso zadrževali, poroča Guardian.

Pregon prebežnikov s Haitija v Teksasu