Neonacistična skupina Red devetih angelov (Order of Nine Angels) naj bi nameravala informacije posredovati neimenovani džihadistični skupini, ki naj bi nato izvedla napad na ameriško vojaško enoto, poroča BBC.

Ethan Melzer naj bi načrtoval napade džihadistov na svojo vojaško enoto. Fotografija je simbolična. Foto: AP
Ethan Melzer naj bi načrtoval napade džihadistov na svojo vojaško enoto. Fotografija je simbolična. Foto: AP

"Melzer naj bi poskušal orkestrirati morilsko zasedo proti svoji enoti z nezakonitim razkritjem njene lokacije, moči in oborožitve neonacistični, anarhistični, belo-supremacistični skupini," je sporočila ameriška tožilka za južno okrožje New Yorka Audrey Strauss.

Melzer naj bi se po njenih besedah dogovarjal za posredovanje informacij o napotitvi svoje enote domnevnemu članu Al Kaide.

Ameriška vojska in FBI sta dogajanje zaznala prejšnji mesec. Melzerja, pripadnika vojske od decembra 2018, so nato aretirali 10. junija. Obtožen je zarote, poskusa umora ameriških državljanov, poskusa umora pripadnikov vojaške službe, zagotavljanja materialne podpore teroristom ter zarote za umore in pohabljenje v tuji državi.

Melzer priznal krivdo
Newyorška tožilka je sporočila, da je Melzer priznal krivdo med zasliševanjem ameriških agentov 30. maja, navaja ArmyTimes. "Melzer se je razglasil za izdajalca ZDA, svoje ravnanje je označil za izdajstvo. Strinjamo se," je sporočil pomočnik direktorja FBI-ja William F. Sweeney Jr. "Grozi mu dosmrtna zaporna kazen, kar je primerno glede na resnost obtožb," je dodal.

Časopisu ArmyTimes lokacije Melzerja in njegovih enot ni uspelo potrditi. Pri preiskavi je sicer sodeloval vojaški odvetnik iz 193. ameriške letalske brigade, nastanjene v Vicenzi v Italiji.

Satanistična skupina naklonjena nacistom in Al Kaidi
Red devetih angelov, znan tudi kot ONA ali O9A je neonacistična satanistična skupina, ustanovljena v Združenem kraljestvu v šestdesetih letih. Skupina je po navedbah obtožnice proti Melzerju izrazila občudovanje tako nacistov in njihovega voditelja Adolfa Hitlerja kot tudi islamskih džihadistov in nekdanjega voditelja Al Kaide Osame bin Ladna.

O9A spodbuja svoje člane, naj se izolirajo od družbe, zagrešijo zločine in sprejmejo politično skrajništvo, poroča BBC. Novi privrženci naj bi se morali vsaj za šest mesecev infiltrirati v verske skupine ali organizacije, kot sta policija in vojska.

V Veliki Britaniji pozivi k prepovedi O9A
Ameriško pravosodno ministrstvo O9A opredeljuje kot "okultno neonacistično rasno motivirano nasilno skrajno skupino". Marca letos je britanska protirasistična kampanja Hope Not Hate pozvala notranje ministrstvo, naj prepove delovanje O9A in ga uvrsti med teroristične skupine.