V Nemčiji se neonacizem krepi. Foto: EPA
V Nemčiji se neonacizem krepi. Foto: EPA

"V naši družbi ni prostora za desničarski ekstremizem in antisemitizem," je prek Twitterja sporočilo nemško notranje ministrstvo.

V odredbi, ki prepoveduje skupino, med drugim piše, da je skupina v nasprotju z nemškim ustavnim redom in je po naravi podobna nacionalsocializmu.

Oblasti so prepoved naznanile, medtem ko danes v šestih zveznih deželah, vključno s Hessnom, Turingijo in Severnim Porenjem - Vestfalijo, potekajo preiskave stanovanj.

Po navedbah policije so med drugim zasegli prenosne telefone, računalnike in simbole skrajne desnice.

Pozivi vse glasnejši po Lübckejevem umoru

Pozivi k prepovedi skupine se pojavljajo že dalj časa. Okrepili so se po lanskem umoru nemškega levo usmerjenega, propribežniškega politika Walterja Lübckeja, čigar domnevni morilec naj bi imel stike s člani omenjene skupine.

V šestih zveznih deželah potekajo hišne preiskave. Foto: EPA
V šestih zveznih deželah potekajo hišne preiskave. Foto: EPA

Evropski policijski urad Europol je tudi posvaril, da skupina predstavlja grožnjo po vsej Evropi.

Nemške varnostne oblasti ocenjujejo, da ima Combat 18 po vsej državi okrog 20 članov, ki pa naj bi bili pripravljeni na izvrševanje nasilnih dejanj.

Šlo naj bi za oboroženo krilo neonacistične mreže Blood and Honour, ki izvira iz Velike Britanije in se je prav tako razširila v več evropskih držav.

Številka 18 v imenu danes prepovedane skupine predstavlja prvo in osmo črko abecede - začetnici imena nekdanjega nemškega nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja.

Prepoved delovanja za neonacistično stranko