Predsednik pravosodnega odbora, republikanec Lindsey Graham iz Južne Karoline, je potrditev nominacije z 12 glasovi za in nobenem proti označil za zgodovinski dogodek. Vodja senatne večine Mitch McConnell pa je Coney Barrettovo označil za izjemno kvalificirano sodnico. Vseh deset demokratov je glasovanje bojkotiralo.

48-letna Amy Coney Barrett bo predvidoma v ponedeljek izvoljena na dosmrtni položaj ameriške vrhovne sodnice. Republikanci imajo v senatu večino (53 : 47). Foto: Reuters
48-letna Amy Coney Barrett bo predvidoma v ponedeljek izvoljena na dosmrtni položaj ameriške vrhovne sodnice. Republikanci imajo v senatu večino (53 : 47). Foto: Reuters

Demokrati bojkotirajo vse aktivnosti
Demokratski člani odbora so se v svoji nemoči v sredo zvečer odločili, da bodo bojkotirali vse nadaljnje aktivnosti, povezane s potrjevanjem kandidatke za vrhovno sodnico, ki jo je predsednik ZDA Donald Trump predlagal namesto nedavno umrle liberalne sodnice Ruth Bader Ginsburg. Bojkot so utemeljili s tem, da kandidatka med zaslišanji v pravosodnem odboru ni jasno odgovorila na nobeno ključno vprašanje.

Demokrate moti, da je Trump kandidatko predlagal tik pred volitvami, ob tem pa trdijo, da bi moral naslednico Ruth Bader Ginsburg imenovati zmagovalec predsedniških volitev. To so namreč leta 2016, ko je osem mesecev pred volitvami predsednik Barack Obama predlagal naslednika pokojnega vrhovnega sodnika Antonina Scalie, trdili republikanci, ki so v senatu preprečili nominacijo Merricka Garlanda.

Demokrati: Republikanci ne igrajo pošteno
Ustava ZDA ne določa, kdaj je pravi čas za imenovanje vrhovnega sodnika, vendar pa demokrati trdijo, da republikanci ne igrajo pošteno, ker kršijo pravila, ki so jih leta 2016 sami postavili.

Po imenovanju Barrettove konservativna večina na sodišču (šest proti tri)
48-letna Amy Coney Barrett bo republikancem na vrhovnem sodišču zagotovila udobno konservativno večino šest proti tri, demokrati pa bodo morda v primeru, da osvojijo Belo hišo in senatno večino, v prihodnje skušali povečati število vrhovnih sodnikov, da to večino odpravijo.

Prepričani so namreč, da bo nova konservativna večina odpravila zdravstveno reformo, potrdila Trumpove ukrepe na področju priseljevanja, odpravila poroke med istospolno usmerjenimi in pravico žensk do splava. Ob tem naj bi se obetala še svetla prihodnost za korporacijske interese proti interesom potrošnikov.