Mehiški policist pomaga prebežnici iz Hondurasa. Foto: Reuters
Mehiški policist pomaga prebežnici iz Hondurasa. Foto: Reuters
Meja
Prebežniki so si po posredovanju policije kar na mostu med državama ustvarili zasilno prenočišče. Foto: Reuters
Meja
Nekateri so mejo poskusili prečkati prek reke. Foto: Reuters
Mehika ustavila prebežnike iz Hondurasa

Karavana je v Mehiko poskušala vstopiti skozi mejni prehod v mestu Tecun Uman. Skupina prebežnikov je prebila ograjo na gvatemalski strani, a jih je nato na mostu na območju med državama zaustavila mehiška protiizgredna policija. Nekaj prebežnikov je poskusilo mejo prečkati s skokom v reko Suchiate, večina pa se je obrnila nazaj proti Gvatemali.

Mehiške oblasti so tako upoštevale nove grožnje ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je v petek od države "najodločneje zahteval", da ustavi kolono. Pohvalil je prizadevanje mehiških varnostnih sil, a zagrozil, da bo na mejo med ZDA in Mehiko poslal vojsko – Hondurasu, Gvatemali in Salvadorju pa ukinil ameriško finančno pomoč.

Mehiški predsednik Enrique Peno Nieto je v televizijskem prenosu pritisk karavane na mejo označil za nezaslišan in prebežnike obtožil nasilja nad policijo. "Mehika jim ne bo dovolila nezakonitega vstopa v državo, kaj šele z nasiljem," je sporočil Nieto.

Honduras in Gvatemala za vrnitev prebežnikov
Predsednik Hondurasa Juan Orlando Hernandez in predsednik Gvatemale Jimmy Morales bosta danes poskusila uskladiti strategijo za vrnitev prebežnikov. V petek sta se v telefonskem pogovoru dogovorila, da bosta na območje poslala pripadnike civilne zaščite, ki bodo pomagali prebežnikom iz Hondurasa in tistim, ki si želijo vrniti, omogočili brezplačen transport. "Operacijo bomo nadaljevali, dokler bo potrebno," je tvitnil Hernandez.

Beg pred nočno moro v Hondurasu
Prebežniki iz Hondurasa poskušajo doseči boljše življenje. 24-letni Jose Brian Guerrero, prodajalec fižola v Hondurasu, ki potuje s sosedi in družino, se je karavani pridružil, da bi pobegnil pred nasiljem uličnih tolp in našel delo. Gvatemalo, Salvador in Honduras je pred nasiljem, umori – po podatkih ZN-a ima regija eno izmed največjih stopenj umorov na svetu – ter prisilnim novačenjem v tolpe in slabimi priložnostmi za delo po ocenah zapustila že desetina prebivalstva, poroča BBC.

Opozicijski politik v Hondurasu Jari Dixon je v ponedeljek tvitnil, da kolone prebežnikov na poti v ZDA "ne iščejo ameriških sanj, temveč bežijo pred nočno moro v Hondurasu".

Kraj Tecun Uman na meji med Mehiko in Gvatemalo je od najbližje točke vstopa v ZDA – kraja Brownsville – oddaljen približno 1.870 kilometrov.

Podobna karavana do ZDA prišla že aprila
Podobna karavana je ameriške oblasti vznemirila tudi aprila letos, ko je več sto prebežnikov po enem mesecu potovanja prispelo na ameriško mejo pri San Diegu. Prav aprila je ameriški pravosodni minister Jeff Sessions napovedal izvajanje nične tolerance, po kateri so vsi polnoletni tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, obravnavani kot kriminalci in so kazensko preganjani.

Mehika ustavila prebežnike iz Hondurasa