Američane med drugim skrbi, da bi Rusija lahko izboljšala sistem S-400 proti lovcem F-35. Foto: Reuters
Američane med drugim skrbi, da bi Rusija lahko izboljšala sistem S-400 proti lovcem F-35. Foto: Reuters

"F-35 ne more obstajati skupaj z rusko platformo zbiranja obveščevalnih podatkov o naših naprednih vojaških zmogljivostih," je sporočila Bela hiša, ki je umik napovedovala že dalj časa, med drugim je ustavila tudi urjenje turških pilotov.

Turčija proizvaja nekaj sestavin za nevidnega lovca F-35 in prekinitev sodelovanja pomeni, da bodo morale ZDA najti nove dobavitelje. Po uradni odpovedi sodelovanja v programu F-35 se lahko ZDA zaradi turškega vojaškega sodelovanja z Rusijo odločijo tudi za morebitne sankcije proti zaveznici v Natu.

Američane med drugim skrbi, da bi Rusija lahko izboljšala sistem S-400 proti lovcem F-35, hrati pa so ji zamerili, da ni kupila ameriškega sistema zračne oziroma protiraketne obrambe.

Turško zunanje ministrstvo je v noči na danes v odzivu sporočilo, da so ZDA z odpovedjo sodelovanja v programu lovskih letal F-35 storile hudo napako, ki bo odnosom med državama povzročila nepopravljivo škodo. Enostranski in nepošteni korak Washingtona ni v skladu z duhom Nata in nima legitimnih vzrokov, zaradi tega ga je treba preklicati, so poudarili v Ankari.

Rusija pa je medtem že sporočila, da lahko Ankari dostavi ruska letala Su-35. "Če bodo naši turški kolegi izrazili interes, smo se pripravljeni pogovarjati o dostavi Su-35," je povedal direktor ruskega proizvajalca letal Rostec Sergej Čemezov, navaja ruska tiskovna agencija Tass.