Begunci iz Srednje Amerike prečkajo reko Rio Grande med Mehiko in ZDA pri kraju Roma. Foto: Reuters
Begunci iz Srednje Amerike prečkajo reko Rio Grande med Mehiko in ZDA pri kraju Roma. Foto: Reuters

Bidnova administracija je še pred dvema mesecema napovedovala, da bodo kvoto letno sprejetih beguncev povečali na 62.500. Vendar je Biden v petek podpisal izvršni odlok, s katerim je podaljšal letno omejitev za sprejem 15.000 beguncev, ki jo je uvedel predhodnik Donald Trump.

"Globoko smo razočarani, da se je predsednik Biden odločil ohraniti rekordno nizko dovoljeno število beguncev," je ob tem sporočil predsednik človekoljubne organizacije International Rescue Committee David Miliband. Newyorška demokratska kongresnica Alexandria Ocasio Cortez pa je opozorila, da so ljudje volili Bidna, ker je obljubil dobrodošlico priseljencem. "Ohraniti ksenofobično in rasistično politike Trumpove vlade ni prav. Drži obljubo," je tvitnila.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je po kritikah sporočila, da predsednik ne bo ostal pri številki 15.000, vendar pa je tudi ne bo dvignil na 62.500. Odločitev naj bi oznanil 15. maja.

"Še vedno rešujemo krizo mladih na meji z Mehiko. Nismo mogli narediti dveh stvari hkrati. Vendar bomo zdaj število povečali," je odločitev Biden po navedbah Deutsche Welle zagovarjal z razmerami na meji z Mehiko.

Sorodna novica Najprej uši, nato prstni odtis: prvi pogled v center z nezakonitimi mladoletniki

ZDA februarja na meji izvedle več kot 100.000 aretacij oz. izgonov

Na mejo je po izvolitvi prišlo na tisoče beguncev iz Latinske Amerike, med njimi tudi rekordno število okoli 20.000 otrok brez spremstva. Samo v februarja so ameriški mejni agenti izvedli 100.441 aretacij ali izgonov migrantov, kar je največje mesečno število v zadnjih dveh letih. ZDA sprejemajo le mladoletne brez spremstva, zavrnejo pa veliko večino odraslih in družin, je povedal sekretar za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas.

Bo Biden umaknil prepoved sprejema beguncev iz Sirije, Somalije in Jemna?

Glede na Bidnov petkov izvršni odlok nameravajo ZDA letos sprejeti 7000 beguncev iz Afrike, 1500 iz Evrope in srednje Azije, 3000 iz Latinske Amerike in Karibov, 1500 z Bližnjega vzhoda in južne Azije, 1000 iz vzhodne Azije in še 1000 drugih. Biden naj bi sicer nameraval povečati število sprejetih beguncev iz Afrike, Bližnjega vzhoda in Srednje Amerike, prav tako naj bi umaknil Trumpovo prepoved preseljevanja iz Somalije, Sirije in Jemna.