Prebežniki pešačijo proti ZDA. Foto: Reuters
Prebežniki pešačijo proti ZDA. Foto: Reuters

López Obrador je izrazil upanje, da bo novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden privolil v sodelovanje z Mehiko in drugimi državami o tem vprašanju. Dodal je, da bo skušal odvrniti prebežnike pred prihodom v Mehiko, a poudaril, da je njihove pravice treba spoštovati.

Policija je v ponedeljek v Gvatemali razbila t. i. karavano okoli 4000 prebežnikov, večinoma iz Hondurasa, ki so se na poti v ZDA v nedeljo ustavili okoli 50 kilometrov od meje s Hondurasom in so taborili blizu vasi Vado Hondo.

Policisti so jih razgnali s solzivcem, potem ko so nekateri nanje metali kamenje, ko so jih policisti skušali prisiliti k vrnitvi v Honduras.

Gvatemalske oblasti so prebežnike na območju zadrževale že od sobote, ti pa so blokirali ključno cesto, zaradi česar je nastala gneča v prometu.

Zunanji minister Gvatemale Pedro Brolo je vlado Hondurasa pozval k pomoči, da bi zagotovili urejeno in varno vrnitev ljudi v Honduras.

Vsako leto skuša v ZDA večinoma peš priti več deset tisoč prebežnikov iz Srednje Amerike v upanju na boljše življenje; iz svojih domovin bežijo zaradi pregona, nasilja, revščine in posledic naravnih katastrof. Na pot se pogosto odpravljajo v večjih skupinah zaradi varnosti.

Predsednik ZDA Donald Trump je dodatno zaostril ameriško azilno politiko. Pod njegovim pritiskom so Gvatemala, Mehika in Honduras sklenili dogovor z ZDA, da bodo ustavljale prebežnike, ki večinoma pešačijo proti mehiško-ameriški meji.

Biden je obljubil odpravo stroge Trumpove politike, a je njegova administracija že opozorila prebežnike, naj se ne odpravljajo na pot, češ da se spremembe ne bodo zgodile čez noč.

Gvatemala s silo zaustavila prebežnike