Biden med stavkajočimi delavci. Foto: Reuters
Biden med stavkajočimi delavci. Foto: Reuters

Poteza Bidna, ki je delavcem dejal, da so rešili avtomobilsko industrijo, podjetjem gre dobro in si zato zaslužijo višje plače, je zgodovinska, saj še noben predsednik ZDA ni obiskal stavkajočih delavcev. Predsedniki so namreč po navadi poskrbeli za razbijanje stavk.

Vendar pa ameriški analitiki ne dvomijo, da je Biden prišel tudi zaradi tega, ker je obisk stavkajočih pred njim napovedal Trump.

"To je brez primerjave. Noben predsednik še ni stopil med stavkajoče. Predsedniki so bili doslej le posredniki in se niso neposredno postavili na stran stavkajočih," je za tiskovno agencijo AP izjavil profesor zgodovine na univerzi Rhode Island Erik Loomis.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je novinarjem na poti v Michigan povedala, da se predsednik bori za to, da bodo avtomobile za prihodnost izdelovali sindikalno povezani delavci v ZDA, ne pa na Kitajskem.

Obenem je zanikala namige, da gre Biden v Michigan zaradi Trumpa in na zahtevo predsednika sindikata UAW Shawna Faina. "Predsednik podpira UAW in delavce," je dejala.

Biden podpore sindikata UAW letos še nima

Biden je za volitve 2020 dobil podporo sindikata avtomobilskih delavcev (UAW), za volitve 2024 pa te podpore še ni. Ob prihodu v Michigan je povedal, da ga to ne skrbi.

Doslej še ni jasno povedal, ali podpira vse zahteve sindikata za novo kolektivno pogodbo, kot sta med drugim 40-odstotno povišanje plač in skrajšanje delovnega tedna na 32 ur.

Stavka, ki se je prejšnji teden razširila na 20 zveznih držav, čeprav še vedno zajema le majhen delež članov sindikata UAW, pa predstavlja težavo za Bidna zaradi zelene oziroma podnebne politike, ki jo republikanski nasprotniki na čelu s Trumpom kritizirajo.

Avtomobilske delavce skrbi prehod na proizvodnjo električnih vozil, ker je za njihovo izdelavo potrebnih manj delavcev in za zdaj ni jamstva, da bodo delavci v novih tovarnah električnih vozil vstopili v sindikat.

To je sicer odvisno od njih samih, čeprav podjetja v ZDA pred glasovanji o tem po navadi vodijo odločno kampanjo proti sindikalnemu povezovanju in delavcem ponujajo različne ugodnosti za glas proti.

Biden je ob začetku stavke v Detroit napotil ministrico za delo Julie Su in svetovalca Gena Sperlinga, da pomagata pri pogajanjih med sindikatom in vodstvi podjetij, vendar ju je sčasoma umaknil, ker nimata formalne vloge in zdaj spremljata pogajanja iz Washingtona.

Trumpov obisk delavcev namesto soočenja

Trump bo delavce obiskal v sredo, ko bodo imeli njegovi republikanski nasprotniki za predsedniško nominacijo drugo televizijsko soočenje. Trump v anketah premočno vodi in zavrača sodelovanje na soočenjih.

Delavcem naj bi nameraval dejati, da je za vse težave kriva Bidnova zelena politika oziroma podpora električnim avtomobilom.