Foto: EPA
Foto: EPA

Sindikat delavcev avtomobilske industrije je namreč organiziral dinamično stavko v treh največjih proizvajalcih, in to tako, da ne stavkajo povsod hkrati, ampak v treh tovarnah družb General Motors, Ford in Stellantis. S ciljno usmerjenimi stavkami v Ohiu, Michiganu in Misuriju pa je prizadeta proizvodna veriga avtomobilov omenjenih družb.

Sindikat delavcev avtomobilske industrije UAW zahteva 40-odstotno povišanje plač, njihovo sprotno usklajevanje z inflacijo in 32-urni delavnik na teden. Novi predsednik sindikata Shawn Fain je človek novega časa, družbenih omrežij in inovativnih pristopov. "To je odločilni trenutek za našo generacijo. Denar je na voljo. Zahteve so upravičene. Svet opazuje. In UAW se je pripravljen boriti."

Delavci – trenutno jih stavka 13 tisoč – so prepričani, da so plačali ceno poslovnih napak, opuščanja proizvodnje in gospodarskih nihanj. Jesse Ramirez, predsednik lokalne izpostave UAW, pravi: "40- ali celo 46-odstotna povišica je upravičena. Če si član uprave omogoča 22-odstotno povišanje v enem samem letu in če to pomnožite s štirimi leti, kolikor zajema naš sporazum, podpisan pred pandemijo, je njegova povišica 68-odstotna. Lahko si privošči zapestne ure za 50 tisoč dolarjev in dvorce v Mehiki. Naši delavci pa si komajda lahko privoščijo avtomobil, ki ga izdelajo, kaj šele, da bi živeli ameriške sanje."

Predsednica uprave GM-ja Mary Barra je razočarana. "Naša ponudba, in to zelo močna, je še zmeraj na mizi: ne le glede 20-odstotnega povišanja plače, ampak tudi zagotavljanja vrhunske zdravstvene oskrbe in varnosti na delovnih mestih."

Garrett Nelson iz Centra za finančne raziskave in analize CFRA: "Mislim, da bo zmagovalec razmer Tesla, kjer delavci niso v sindikatu, obenem pa gre za enega najmočnejših igralcev na tržišču električnih vozil. Stavka bo koristila proizvajalcem zunaj ZDA, kot so Toyota, Honda, Volkswagen in drugi."

Razumevanje za zahteve sindikata izražajo demokratski politiki. Tudi predsednik Joe Biden, ki je na pomoč pri pogajanjih v Detroit, kjer so sedeži UAW in vseh treh avtomobilskih družb, poslal v. d. ministrice za delo Julie Su in svojega gospodarskega svetovalca Gena Sperlinga.

ZDA: Stavka delavcev v avtomobilski industriji