Ameriški predsednik Joe Biden želi priti do dna izvoru covida-19. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Joe Biden želi priti do dna izvoru covida-19. Foto: Reuters

Predlog zakona za razkritje podatkov je bil pred kratkim soglasno sprejet tako v predstavniškem domu kot v senatu. Zakon nacionalni direktorici za obveščevalne dejavnosti Avril Haines nalaga, da razkrije obveščevalne podatke, povezane s kitajskim inštitutom za virologijo v Vuhanu.

"Moramo priti do dna izvoru covida-19, vključno z morebitnimi povezavami z inštitutom za virologijo v Vuhanu," je sporočil Biden, ki meni, da je izvor bolezni treba raziskati za uspešnejše preprečevanje novih pandemij. Dodal je, da bodo zaradi nacionalne varnosti določene informacije ostale skrite pred javnostjo.

Inštitut za virologijo v Vuhanu. Foto: Reuters
Inštitut za virologijo v Vuhanu. Foto: Reuters

Ameriške obveščevalne agencije so sicer razdeljene glede tega, ali je verjeten vir smrtonosnega virusa uhajanje iz laboratorija ali prenos z živali na tržnici v Vuhanu.

Preiskava Washingtona o izvoru pandemije sicer poteka vzporedno z zaostrovanjem odnosov s Kitajsko, poroča Deutsche Welle.

Članek oživil razpravo o laboratoriju

Razpravo je podžgal članek Wall Street Journala prejšnji mesec, ki je navajal oceno ameriškega ministrstva z energijo z "nizko oceno zaupanja", da je pandemijo potencialno povzročilo uhajanje virusa iz kitajskega laboratorija.

Peking je odločno zavrnil teorijo, ki povezuje izvor uničujoče pandemije z laboratorijem na Kitajskem.

Zaradi izbruha covida-19 konec leta 2019 je umrlo okoli sedem milijonov ljudi po vsem svetu, od tega več kot milijon v ZDA. Medicinski strokovnjaki menijo, da izvor virusa ne bo znan še več let, če sploh kdaj bo.